Reddingsdienst Blankenberge zoekt vermiste kinderen met behulp van televisieschermen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Met één druk op de knop verschijnt een foto op zeven schermen over een afstand van ruim twee kilometer. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

De reddingsdienst van Blankenberge pakt sinds deze zomer uit met televisieschermen op het strand om vermiste kinderen sneller op te sporen. “Een visueel beeld zegt veel meer dan een normale persoonsbeschrijving”, zegt hoofdredder Tom Cocle.

De kans dat verloren gelopen kinderen op het strand van Blankenberge snel worden teruggevonden is deze zomer een pak groter geworden. Via zeven verschillende televisieschermen kunnen de redders een visueel beeld verspreiden van de vermiste kinderen over een afstand van ruim twee kilometer. “Op het vlak van efficiëntie gaan we er een pak op vooruit”, vertelt hoofdredder Tom Cocle. Tot voor deze zomer moesten de verschillende hulpverleners het vaak stellen met een vage persoonsbeschrijving om de zoektocht tot een goed einde te brengen. Met het verspreiden van de foto’s kan er vanaf nu nog sneller en gerichter gewerkt worden. “Een visueel beeld zegt nu eenmaal veel meer dan een normale persoonsbeschrijving. Zonder foto kan die beschrijving over heel wat kinderen gaan”, gaat Tom Cocle verder. “Ook dagjestoeristen zijn heel vaak bereid om te helpen zoeken. Via de schermen kunnen nu ook zij zien naar wie we op zoek zijn. Hoe groter het bereik, hoe beter.”

Pas na 45 minuten

Belangrijk: het nieuwe hulpmiddel zal niet zomaar voor elk verloren gelopen kind ingezet worden. Pas als het kind na 45 minuten niet opduikt worden er foto’s verspreid. “Indien we toestemming hebben van de ouders, natuurlijk”, verduidelijkt Tom Cocle. Als de zoektocht met de foto anderhalf uur na de verdwijning nog steeds niet heeft opgebracht, wordt de politie ingeschakeld. Het nieuwe systeem kent alvast veelbelovende resultaten. De schermen werden al drie keer ingezet, waarna de kinderen binnen de tien minuten herenigd werden met hun ouders. “Met de schermen winnen we tijd. Daarnaast geven ons ook meer zekerheid voor we de operatie drenkeling inzetten. Belangrijk, want eenmaal de scheepvaartpolitie en reddingshelikopter moeten uitrukken, wordt het een kostelijke affaire”, verklaart Tom Cocle. Extra subsidies kreeg de reddingsdienst niet. “Dit idee past perfect binnen ons normale werkingsbudget en vraagt geen extra investering”, besluit Cocle.

Positieve evolutie

De schermen op het strand van Blankenberge staan er al ruim twee jaar. Al die tijd werden ze hoofdzakelijk ingezet voor het verspreiden van campagnes en affiches van verschillende evenementen. Bij de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen reageren ze alvast positief op het nieuwe initiatief. “Als alle partijen akkoord zijn om de foto te verspreiden, valt het idee enkel maar toe te juichen”, zegt An Beun van de Kustreddingsdienst. “Zelf gebruikten we de schermen al om onze campagnes te verspreiden naar de kusttoeristen. Vermiste kinderen opsporen via de schermen is een zeer positieve evolutie.” Voorlopig maakt enkel Blankenberge gebruik van dergelijke infrastructuur. Het is nu afwachten of andere kustgemeenten in de toekomst zullen volgen. “Het plaatsen van schermen valt onder de bevoegdheid van de gemeenten. Het zou zeker een pluspunt zijn als andere kustzones zouden volgen, maar er moet natuurlijk voldoende infrastructuur aanwezig zijn. Ook de reddingspost moet centraal genoeg gevestigd zijn. Als er niemand de schermen ziet, brengt het niet veel op”, besluit An Beun.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier