Rechter maakt levenslang rijverbod voor Jelle Borkelmans ongedaan

Redactie KW

Jelle Borkelmans, de 25-jarige zoon voormalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans, kan opgelucht ademhalen. De rechter heeft vrijdag in beroep het levenslang rijverbod dat de politierechter hem begin dit jaar had opgelegd, teniet gedaan.

Op 13 januari 2015 testte de jonge Bruggeling positief op het gebruik van cocaïne en cannabis. Hiervoor kreeg hij in oktober vorig jaar bij verstek drie maanden effectieve celstraf, een geldboete van 2.400 euro en twee jaar rijverbod. Daarnaast oordeelde de rechter dat Borkelmans door zijn drugsprobleem blijvend ongeschikt was om nog een voertuig te besturen. In de praktijk komt dit neer op een levenslang rijverbod.

Deskundige zorgt voor ommekeer

Na verzet werd die uitspraak begin januari bevestigd, maar Borkelmans ging in beroep en in mei werd de celstraf omgezet in 80 uur werkstraf. De geldboete van 2.400 euro en het rijverbod van twee jaar bleven ongewijzigd maar er werd wel een deskundige aangesteld om de rijgeschiktheid van Jelle Borkelmans te onderzoeken. Dat onderzoek is klaarblijkelijk positief uitgedraaid voor Borkelmans, want de rechter oordeelde vrijdag dat Borkelmans wél nog geschikt is om met een auto te rijden. Zijn uiteindelijke straf komt hiermee op 80 uur werkstraf, een geldboete van 2.400 euro en twee jaar rijverbod. Daarnaast moet hij ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw doen en moet hij zich psychologisch en medisch laten onderzoeken.

Niettegenstaande de positieve uitspraak hangt er de Bruggeling nog een en ander boven het hoofd. Jelle Borkelmans belandde in januari in de cel voor zijn betrokkenheid bij hooliganisme na de voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Napoli. Na anderhalve maand voorhechtenis werd hij vrijgelaten. Deze zaak wordt later nog behandeld in de correctionele rechtbank.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier