Rechter legt stalkster uit Koksijde Facebookverbod op

Redactie KW

Een vrouw uit Koksijde heeft in de Brugse rechtbank twaalf maanden voorwaardelijke celstraf gekregen omdat ze een Loppems koppel vijf jaar lang stalkte.

De rechter legde haar naast een contactverbod ook een verbod op het gebruik van Facebook op.

Wat halfweg 2009 vrij onschuldig begon met enkele postkaartjes ontaardde voor Annemieke Plaisier en haar echtgenoot Johan Demeulenaere in een ware nachtmerrie. Na de postkaartjes volgden telefoontjes, postpakketjes voor de kinderen, ongewenste bezoeken, talloze e-mails en valse Facebookprofielen waarop Carine M. (49) uit Koksijde Annemieke en haar gezin bekladde. Zelfs nadat er bij een huiszoeking in haar woning aanwijzingen van haar schuld werden gevonden, ging ze ermee door en bleef ze ontkennen dat ze iets fout deed.

Annemieke Plaisier en haar echtgenoot Johan Demeulenaere
Annemieke Plaisier en haar echtgenoot Johan Demeulenaere© AF

Op 23 mei vorig jaar dook ze zelfs op aan het stadhuis waar Annemieke en Johan in het huwelijksbootje stapten. “Daarna hield ze er uiteindelijk mee op”, vertelt Annemieke. “Vijf jaar lang gingen we door de hel. We waren geen enkel moment op ons gemak en de kinderen leefden constant in angst voor die vrouw, die we niet eens kenden. Ze stuurde anonieme mailtjes waaruit bleek dat ze al ons doen en laten volgde. Pas na een paar jaar wisten we eindelijk wie ze was.”

In januari dit jaar ging Carine M. uiteindelijk tot bekentenissen over. Haar advocaat had geen sluitende verklaring voor haar ziekelijke obsessie. “Volgens de psychiaters is haar bizarre gedrag mogelijk te wijten aan een allergische reactie op de medicatie die ze kreeg tegen de tumor op haar pancreas”, stelde haar advocaat. “Ze zat in die periode constant thuis en begon uit verveling met Facebook te experimenteren. Maar wat spelend begon liep totaal uit de hand. Daar heeft ze enorm veel spijt over.”

Het openbaar ministerie had zes maanden celstraf gevraagd, maar de rechter hield rekening met haar blanco strafblad en gaf haar twaalf maanden cel, evenwel voorwaardelijk. Zo mag ze geen contact meer zoeken met Annemieke Plaisier en haar gezin. Bovendien mag ze ook geen gebruik meer maken van Facebook of gelijkaardige sociale media. Aan Annemieke Plaisier en Johan Demeulenaere moet ze in totaal 6.000 euro schadevergoeding betalen. Aan de moeder van Annemieke, die ook een tijdje belaagd werd, moet ze 750 euro betalen.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier