Rechter eist dat Mevrouwmolenbinnen twee jaar opgeknapt is

In 2008 werd de Mevrouwmolen ontmanteld om aan de renovatie te beginnen, die normaal al in september 2010 klaar moest zijn. (Foto a-RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De eigenaar van de Mevrouwmolen in Kanegem heeft van de rechtbank twee jaar tijd gekregen om zijn beschermde, maar vervallen monument te renoveren.

Lionel Vanlerberghe kocht de Mevrouwmolen in 2000 met de bedoeling het vervallen monument terug maalwaardig te maken. Samen met de architect stelde hij een renovatiedossier op en in 2003 kreeg hij 214.000 euro subsidies toegekend van Erfgoed Vlaanderen. Omdat hij er niet in slaagde met de werken te starten verviel zijn subsidie en werd hij voor de rechter gedaagd. Daar riep hij de ‘overmacht’ en de ‘noodtoestand’ als verweer in, maar de rechter ging daar niet op in.

“Ik heb dit niet verdiend”

Nu heeft hij van de correctionele rechtbank in Brugge twee jaar de tijd gekregen om de vervallen, maar beschermde Mevrouwmolen in Kanegem in de oorspronkelijke staat te herstellen. Voor de renovatie van het technisch gedeelte van de molen krijgt hij drie jaar de tijd. Per dag vertraging zal de man een dwangsom van 100 euro moeten ophoesten. Daarnaast werden Vanlerberghe en zijn vastgoedbedrijf NV Kadina allebei veroordeeld tot een geldboete van 600 euro voor de verwaarlozing van het monument. “Ik heb dit echt niet verdiend”, zucht Vanlerberghe. “Ik ben met de beste bedoelingen aan dit project begonnen, maar ben op tal van moeilijkheden gestoten.” (AFR)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Tielt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier