Rechter dwingt vrouw om beschermde woning in Blankenberge te renoveren

Redactie KW

Een vrouw uit Aalter moet van de strafrechter in Brugge binnen de twee jaar haar als monument beschermde Bel-etagewoning in de Van Monsstraat in Blankenberge renoveren.

Doet ze dat niet dan moet ze per dag vertraging een dwangsom van 250 euro betalen.

Anna L. kocht de rijwoning in 2001, maar de bescherming volgde pas later. In 2007 stelden inspecteurs van het Vlaams gewest vast dat de gevel van de woning in een verloederde staat verkeerde. Dat was niet naar de zin van de inspecteurs, die L. verplichtten om de geklasseerde muurtegels in de oorspronkelijke staat te herstellen. Hoewel ze hiervoor een subsidie ontving, bleef de herstelvordering van het gewest dode letter.

“Aannemer ging failliet”

Volgens haar advocaat nam L. al initiatieven om de gevel te renoveren, maar werd ze met pech geconfronteerd. “Zo betaalde ze een voorschot van 7.000 euro aan een aannemer, maar die ging failliet waardoor ze het voorschot kwijt was”, klonk het. Indien Anna L. haar woning niet opknapt binnen de twee jaar, mag het Vlaams gewest op haar kosten de werkzaamheden uitvoeren. Anna L. zelf kreeg van de rechter de gunst van de opschorting.

(AFr)