Radiomaker, foodie en Bruggeling Sven Ornelis geeft startschot Zeeuwse hangcultuurmosselen
Op 23 mei was het weer zover… Op het voormalige werkeiland Neeltje Jans van de stormvloedkering in de Oosterschelde werden de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen 2017 geoogst.
Deze mosselen zijn nu ook een erkend Zeeuws streekproduct dat maar 5% van het totale Nederlandse mosselaanbod uitmaakt. Vooral Belgische fijnproevers blijken echter de grootste fans en afnemers te zijn… en daar hoort ook Sven Ornelis bij.
De Nederlandse mosselproducent kon dus niemand beter kiezen dan de Belgische radiopresentator en foodblogger Sven Ornelis, die ook Brugse roots heeft. Door de mosselschaarste in de jaren ’90 begonnen mosselkwekers te experimenteren met hangmosselcultuur en met de jaren werden de technieken op punt gesteld. In het voedselrijke water van de beschutte mosselpercelen rond het Nationaal Park Oosterschelde gedijen de hangmosselen nu uitstekend.
Touwen
Dat bevestigt Jacco Schot van de aloude vissersfamilie en mosselkweekbedrijf Neeltje Jans: “elk jaar worden er in Nederland twee miljoen hangcultuurmosselen geproduceerd, en dat is slechts 5% van de totale mosselproductie. We gebruiken MZI’s, (mosselzaadinstallaties) om sneller te kunnen oogsten. De mosselen groeien aan touwen, waarover een soort kous wordt getrokken en daarin zit een kern waaraan het mosselzaad zich kan hechten. Het volledige groeiproces neemt 1,5 tot 2 jaar tijd in beslag. We zijn nu bijzonder trots op ons keurmerk ‘Zeker Zeeuws’, want onze mosselen zijn nu officieel als streekproduct erkend.”
Mosseladept
Sven Cornelis bewijst dat hij een echte mosseladept is en proeft de eerste rauwe mossel: “ongelooflijk lekker, mals, zilt, romig…”, zegt hij. “Ik vind het belangrijk om elk product bij de start van het seizoen zo puur mogelijk te proeven. Pas daarna ga ik aan de slag om originele, creatieve recepten te ontdekken en uit te proberen. De hangcultuurmosselen smaken duidelijk anders dan de bodemcultuur, die we pas binnen een vijftal weken mogen verwachten.”
De Zeeuwse hangcultuurmosselen met het label ‘Zeker Zeeland’ zijn vanaf nu te koop in de betere viswinkels en warenhuizen, en uiteraard op het menu van goede restaurants.
(MVP – foto MVP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier