Racing Club Roeselare verhuist pas begin 2019 naar nieuw circuit

Nico Vandewynckel aan het gloednieuwe circuit van Racing Club Roeselare. © (Foto JCR)
Philippe Verhaest

Het nagelnieuwe circuit van Racing Club Roeselare is helemaal klaar, maar de club voor telegeleide wagentjes verhuist past begin volgend jaar naar het nieuwe onderkomen in de Kachtemsestraat. “We willen eerst de volledige site én onze cafetaria op punt stellen”, zegt penningmeester Nico Vandewynckel.

Sinds 2006 heeft Racing Club Roeselare haar vertrouwde stek langs de Koning Leopold III-laan, maar binnen een half jaar verhuizen de fanaten van telegeleide auto’s hun hebben en houden naar hun nieuw onderkomen langs de Kachtemsestraat, pal op de grens met Izegem en in de schaduw van de E403.

De club werd in 1986 opgericht en zette haar allereerste stapjes in de Kalkenstraat. Lange tijd was het 273 meter lange circuit tussen de schuttersvereniging Sint-Michiel en de Roeselaarse Politiehond een goeie thuis, maar straks verrijst er op de site een gloednieuwe woonzone. “En dus moesten we op zoek naar een nieuwe locatie”, verduidelijkt penningmeester Nico Vandewynckel (44).

Samen met de stad ging de club op zoek. “We waren bereid om andere oorden op te zoeken, maar enkel als de voorwaarden goed waren. “Langs de Koning Leopold III-laan hadden we immers alle faciliteiten: een terrein van 5.400 vierkante meter, een goed circuit en een eigen kantine.”

Veel vrijwilligers

Toch lijkt de nieuwe thuis langs de Kachtemsestraat alle verwachtingen te overtreffen. “Zonder overdrijven: dit wordt het modernste circuit van het land”, glundert Nico. “De 266 meter lange piste is ondertussen volledig afgewerkt en nu volgt de afwerkingsfase. De elektriciteit op de site moeten we nog aanleggen, net als het verwarmingsnet en ook de kantine moet nog ingericht worden. Dat doen we trouwens bijna volledig zelf, met dank aan de vele vrijwilligers onder onze leden. Al onze vrije momenten, weekends en vakanties investeren we in onze nieuwe thuis.”

Ook aan veiligheid en groen wordt gedacht. Het hele circuit wordt afgeboord met een omheining, er worden graspartijen aangelegd en langs de autosnelweg verschijnen struiken en hoogbomen, om zo het geruis van het voorbijtrekkende verkeer wat te weren. “Voor ons is dit echt de perfecte locatie”, benadrukt Nico. “Onze enige echte buur is het dierencrematorium Hoka Service en aan de andere kant zien we enkel windmolens. Om mogelijke lawaaihinder toch helemaal te vermijden, hebben we langs de kant van het crematorium een keermuur van zes meter hoog en bijna zeventig meter lang opgetrokken.”

“Op het circuit kunnen we topsnelheden tot 120 kilometer per uur halen”

Racing Club Roeselare telt momenteel een 110-tal leden. “Maar dit nieuwe circuit zal het ledenaantal zeker een boost geven. Ons langs telt slechts drie clubs voor telegeleide wagens: Roeselare, Gent en Luik. Maar wij beschikken straks over een state of the art-omgeving. We hebben het circuit al eens uitgetest en het ligt er echt uitmuntend bij. Op het rechte stuk zijn zelfs snelheden tot 120 kilometer per uur mogelijk”, zegt Nico, die het parcours zelf heeft uitgetekend.

350.000 euro

Toch wacht Racing Club Roeselare nog tot maart 2019 om het circuit en de site in gebruik te nemen. “We werken het huidige seizoen – dat tot oktober duurt – nog langs de Koning Leopold III-laan af en hebben zo alle tijd om alles in de Kachtemsestraat tot in de puntjes af te werken. Tijdens de wintermaanden zullen we alles verhuizen en het doel is om het nieuwe seizoen op onze nieuwe locatie aan te snijden.”

Het nieuwe circuit van Racing Club Roeselare kost 350.000 euro, een bedrag waar de stad Roeselare mee in investeert. Nu zondag 5 augustus organiseert Racing Club Roeselare een open clubwedstrijd van 9 tot 19 uur. Iedereen is welkom om de sfeer te komen opsnuiven.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier