Rachel ‘Oma Plopsa’ Lammens overleden

Rachel Lammens op haar 90ste verjaardag, samen met Kabouter Klus. © JT
Redactie KW

Op vrijdag 29 september wordt in Veurne afscheid genomen van Rachel Lammens (93), in de hele regio gekend als Oma Plopsa.

Rachel overleed op 22 september en verbleef sinds 2010 in het wzc Sint-Bernardus in De Panne. Zij ging er prat op dat ze meer dan 1.500 keer een bezoek bracht aan de Meli en Plopsaland, vandaar ook haar bijnaam Oma Plopsa.

Rachel Lammens werd geboren op 18 juli 1924 in Kalken, maar kwam in 1946 in De Panne wonen. Ze was gehuwd met Emiel Feys, die overleed in 1995, en moeder van twee dochters waarvan er ook al een is overleden. Haar andere dochter Veerle woont in Hasselt. Rachel werkte van 1951 tot 1973 in het buffet van de Meli, zo was ze heel vertrouwd met het park. Toen ze in 1990 een aflevering van Samson en Gert zag op tv sloeg de vonk weer over. “Ik was erdoor gecharmeerd”, zei Rachel ons indertijd en ik begon de zomertoer van Samson en Gert te volgen. Toen bleek dat Plopsaland op wandelafstand van mijn woning kwam, was dat voor mij een droom die uitkwam.”

Heel Vlaanderen rond gereisd

Rachel werd een van de eerste, maar ook grootste fans van Plopsaland. Van bij de opening in 2000 trok ze bijna iedere dag naar Plopsaland. In het beging noteerde ze haar bezoeken, maar op den duur kon ze het zelf niet meer bijhouden. “Het moeten er meer dan 1.500 geweest zijn“, liet de dame weten. Ze volgde niet enkel de shows in Plopsaland, maar reisde heel Vlaanderen door om de shows van Samson en Gert te kunnen volgen. Haar woning was helemaal ingericht met attributen van Plopsaland en ze kon alle liedjes van de Plopsakabouters meezingen. Haar grote favoriet was Kabouter Klus, die ze maar al te graag Klusje noemde. “Ik ben zo goed bevriend met Klus dat hij me na de show soms naar huis bracht”, zei Rachel fier.

Het zou niet bij dat ene bezoekje blijven, want dit jaar in augustus bracht Klus haar nog een bezoek in het woonzorgcentrum. “We hadden ze graag naar hier gehaald om een show mee te maken, maar ze was te zwak“, vertelt parkmanager Wim Wouters. “Vorig jaar is ze wel nog in Plopsaland geweest. Rachel mogen we zeker een echte ambassadrice van het park noemen.”

Rachel werd verschillende keren gevierd omwille van haar verjaardagen in het park en in 2009, toen ze 85 jaar werd, kreeg ze een gedenkplaat in Plopsaland en in 2014 werd ze omwille van haar 90ste verjaardag in de bloemetjes gezet door Gert Verhulst en haar grote favoriet Kabouter Klus.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier