Raadskelder in Kortrijk in september weer open

Schepen Arne Vandendriessche en stadsarchitect Mathieu Desmet in de Raadskelder. © (Foto JVGK)
Axel Vandenheede

In september zal er na tien jaar opnieuw activiteit zijn in de Raadskelder. Stad Kortrijk schrijft een project uit voor een tijdelijke invulling van vijf maanden.

De Raadskelder onder het Kortrijkse stadhuis staat al sinds 2007 leeg. “De concessie werd toen niet verlengd, maar het stadsbestuur mocht ook negen jaar lang de ruimte geen nieuwe invulling geven”, aldus stadsarchitect Mathieu Desmet. “Sinds eind 2016 kan dat weer wel.” In december vorig jaar was er zo al een pop-up van antiquairs in deze iconische ruimte.

Stad Kortrijk is nu op zoek naar creatievelingen die een pop-up willen organiseren van september tot en met januari 2018. “Door een dergelijke pop-up willen we de Raadskelder weer toegankelijk maken en nieuw leven inblazen”, aldus schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD). “In principe kan hier alles, als het maar een publieke functie heeft.” Toch wordt er in eerste instantie aan horeca gedacht. Gebiedswerker Thorin Levecque: “Er is alvast de mogelijkheid tot het plaatsen van het terras voor het stadhuis en aan de zijkant.”

Kandidaten kunnen tot midden juni (14 juni via mail, 16 juni via brief) een dossier indienen. Arne Vandendriessche: “Een jury van drie (Mathieu Desmet, gebiedswerker Thorin Levecque en cafébaas Pierre Lefebvre) zal ze allemaal bekijken en beoordelen.”

“De huurders zullen 100 euro per maand moeten betalen voor water en elektriciteit, aldus nog de schepen. “Een symbolisch bedrag, want ze zullen zelf moeten investeren in de raadskelder. Zo is een deel van de vloer weg en is er geen verwarming voorzien. Wie geïnteresseerd is, kan een plaatsbezoek aanvragen.” Mathieu Desmet: “Er zal bij de werken wel rekening moeten worden gehouden met historisch erfgoed. Maar bijvoorbeeld de bar is dat niet en kan dus afgebroken worden.”

Door de tijdelijke invulling wil het stadsbestuur de Raadskelder in de schijnwerpers stellen met het zicht op een definitieve invulling. “Eind 2018, begin 2019 moet die in orde zijn”, aldus nog schepen Arne Vandendriessche. Leuk detail nog: de ingang langs de Beatrijszaal van het stadhuis zal vanaf september weer open zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier