Raad van State verwerpt beroep tegen Diksmuidse belasting op masten en pylonen

Redactie KW

In juli 2013 keurde de gemeenteraad het belastingsreglement op masten en pylonen goed.

Per exemplaar van minstens 18,5 meter hoog kan een belasting van 2.500 euro worden opgeëist. Masten en pylonen verstoren het landschappelijke en aantrekkelijke karakter van Diksmuide. Bovendien kunnen de 73 masten of pylonen de stadskas zo’n 190.000 euro opleveren. Elia Asset heeft 67 masten op het grondgebied van Diksmuide en tekende administratief beroep aan tegen het Diksmuidse belastingsreglement. De Raad van State heeft op 16 juni het administratief beroep van Elia Asset tegen deze belasting verworpen.

De 73 masten of pylonen kunnen de stadskas zo’n 190.000 euro opleveren

Het belastingtarief bedraagt 2.500 euro per mast of pyloon van minstens 18,5 meter hoog en wordt ieder jaar per 1 oktober opeisbaar. Vermits er 73 masten of pylonen op het grondgebied voldoen aan de criteria, bedraagt de jaarlijkse opbrengst 190.000 euro.

Administratief beroep van Elia Asset

De Raad van State geeft Diksmuide nu gelijk in haar eis en steunt zich op de fiscale autonomie van de stad. “Het bestaan van deze negatieve impact voor de stad Diksmuide door de masten en pylonen van de verzoekende partij, kan in redelijkheid niet betwist worden”, zegt de Raad van State echter ook. “Het bederf van het gemeentelijk landschap door masten en pylonen, is een motief dat redelijkerwijze kan verantwoorden dat met het oog op de financiering van de algemene dienstverlening een specifieke bijdrageplicht ten laste van de eigenaars ervan wordt ingevoerd.”

Kortom, de Raad van State volgt de redenering dat de masten en pylonen wel degelijk een verstoring geven van het landschap en de aantrekkelijkheid van de stad. In z’n arrest van 16 juni 2015 heeft de Raad van State het administratief beroep van Elia Asset tegen de belasting op masten en pylonen dan ook verworpen.

We hopen dat hierdoor eerder wordt geopteerd voor de aanleg van ondergrondse leidingen dan een bovengronds net

“We hopen dan ook dat onze belasting, net zoals deze van 26 andere gemeenten in België, mee sturend is voor toekomstige investeringsbeslissingen van onder meer Elia Asset. We hopen dat hierdoor eerder wordt geopteerd voor de aanleg van ondergrondse leidingen dan een bovengronds net met de daarbij horende landschapsverstorende masten en pylonen.” zo vertelt Kurt Vanlerberghe .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier