Quota komt senioren in Avelgem gezelschap houden

De jonge Golden Retriever is de nieuwste bewoner van het woonzorgcentrum Sint-Vincentius. (Foto GB)
Redactie KW

Na een training van bijna twee jaar is Quota klaar voor de strijd. De jonge Golden Retriever maakte onlangs zijn intrede in woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Quota helpt de bewoners zowel fysiek als mentaal.

In 2017 startte Sint-Vincentius Avelgem een samenwerking met Dyadis, een vzw die hulphonden opleidt om mensen op allerlei vlakken, zowel fysiek als psychisch, te helpen. Quota werd gedurende bijna twee jaar getraind en na de opleiding wordt hij nu een vaste bewoner van het wzc. Zijn baasje is ergotherapeute Sooi Dubois. Wanneer zij komt werken is de hond mee, op de dagen dat ze niet aanwezig is, blijft Quota bij haar. Elke dag gaat de hond naar een andere afdeling of living, waar hij de hele dag vertoeft en aan de activiteiten deelneemt.

Het is bewezen dat honden de levenskwaliteit van mensen kunnen verhogen alsook de zelfredzaamheid en zelfstandigheid stimuleren.

Een thuisgevoel geven

Voor het woonzorgcentrum werd alles nauwkeurig besproken met personeel, bewoners en familie. De reacties op deze bevraging waren erg positief. De komst van een hond werd beschouwd als een meerwaarde en nog belangrijker: het bezorgen van een thuisgevoel. De rassen die volgens Dyadis in aanmerking komen, zijn Labradors of Golden Retrievers. Deze rassen vereisen weinig verzorging, volgen goed bevelen op en zijn gespecialiseerd in het apporteren. Uiteindelijk vond Dyadis de Golden Retriever Quota het meest geschikt voor het woonzorgcentum.

Met Quota wil men heel wat doelstellingen bereiken. Liefde en affectie voor de bewoners, bevordering van de sociale contacten tussen de bewoners, familie, vrijwilligers, stimulatie van de zintuigen, eenzaamheid doorbreken, troost in moeilijke situaties en bewegingsstimulatie zijn daar enkele van. In ieder geval voelt Quota zich al goed thuis tussen de bewoners. (GBA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier