Quentin Duquesne ontwerpt de feesttrein van de NMBS

De Partytrein werd bestickerd met een illustratie van Quentin Duquesne. (Foto NMBS)
Redactie KW

Elk jaar zet de NMBS een speciale feesttrein in om festivalgangers naar hun favoriete muziekfestival te brengen. Met een wedstrijd wordt het ontwerp voor de buitenkant gekozen. Dit jaar mocht Anzegemnaar Quentin Duquesne (24) de partytrein zijn kleurrijke uitzicht geven.

De NMBS plaatste op haar Facebookpagina een oproep naar creatieve landgenoten om een ontwerp te maken voor de partytrein. “Een vriendin van me had me getagd in het bericht en ik ben aan de slag gegaan”, vertelt Quentin Duquesne. “Ik ben niet helemaal van nul begonnen maar ik heb een aantal tekeningen samengevoegd. Want een trein is een bijzonder grote oppervlakte om te vullen.”

“Het gaat zo snel: ik maak een ontwerp en even later rijdt er een trein rond met mijn tekening op”

Grote stickervellen

Quentin stuurde een aantal dagen later zijn ontwerp door naar de NMBS. Uit alle inzendingen werden drie ontwerpen gekozen. “Een hele week lang kon er dan gestemd worden. Gelukkig heb ik in de Chiro gezeten en hebben mijn vrienden allemaal dagelijks gestemd. Die zullen dat ook wel beu geweest zijn”, lacht Quentin. Op het einde van de week had het ontwerp van Quentin de meeste stemmen gekregen.

De NMBS liet zijn ontwerp drukken op grote stickervellen, die dan op de trein gekleefd werden. “Ik kreeg ook nog festivaltickets van de NMBS voor de grootste festivals in ons land: Pukkelpop, Rock Werchter, Dour, Graspop, Werchter Boutique en het concert van Ed Sheeran. Die laatste twee heb ik overgeslagen, die zijn niet echt mijn smaak”, zegt Quentin.

Tijdens het bestickeren van de trein mocht Quentin een kijkje komen nemen. “Het is wel heel lekker gedaan. Ik vind het vooral zot dat het zo snel gaat: ik maak een ontwerp op mijn computer in Gent en weken later rijdt er een trein rond met daarop mijn tekening.”

De trein rijdt ‘s morgens rond 11 uur uit naar de verscheidene grote festivals. “Ik hoop gewoon dat ik de trein ook nog eens zelf kan nemen”, wenst Quentin.

Cartoon met hoekje af

Hij heeft een stijl die hij zelf omschrijft als cartoonachtig met een hoekje af. “Ik heb heel veel inspiratie gehaald uit tekenfilms zoals Popeye maar ook uit hedendaagse reeksen zoals Adventure Time. Dat meng ik met Japanse houtsneekunst, ze gebruiken daarin heel felle kleuren.”

In het middelbaar zat Quentin in het Hemelvaartinstituut maar daar kon hij niet aarden. Hij is dan via het CLB naar het VISO in Gent gegaan, daar heeft hij grafische communicatie gestudeerd.

Zelf leren tekenen

Daarna heeft Quentin grafische vorming en illustratie gestudeerd aan het Sint-Lucas in Gent. “Ik heb eigenlijk leren tekenen op mijn cursussen door vooral niet op te letten”, biecht Quentin op.

Tegenwoordig werkt hij als freelance illustrator, opdrachtgevers vragen hem om tekeningen te maken voor allerhande projecten. Je kan een aantal van zijn illustraties zien op zijn Facebookpagina facebook.com/kiuw1. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier