PZ Spoorkin krijgt hulp van collega’s: “Burger merkt niets van tekort”

Zonechef van de PZ Westkust Nicholas Paelinck: "Ik verwacht wat creativiteit van mijn politiemensen." Foto a-EDK)
Redactie KW

De pz Spoorkin kampt met een structureel tekort aan hoofdinspecteurs, maar de zone rekent dan ook op bijstand van de PZ Polder.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’

“Bij PZ Spoorkin is er met Devid Camerlynck een nieuwe korpschef op komst”, zegt commissaris Toon Fonteyne, directeur Operaties van de politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge). “In 2016 konden we een zestal inspecteurs aantrekken, zodat de invulling hier op peil is. Maar er blijft een structureel tekort als het gaat om de vacature hoofdinspecteur. Er moet altijd iemand de verantwoordelijkheid opnemen voor de wachtdienst van officier gerechtelijke politie. Met een beetje creativiteit en goede wil kunnen we ook hier de permanentie verzekeren doordat de diensthoofden wijkwerking en recherche en ikzelf om beurten meedraaien, bijgestaan door PZ Polder voor de nachten. Enkel wanneer de afhandeling van een gebeurtenis lang duurt bij het interventieteam zoals bij een zwaar verkeersongeval, inbraak waarbij het labo ter plaatse moet komen… stuurt de dispatching van de 101-centrale in Brugge een ploeg van een andere zone uit. Maar altijd slagen we erin om continuïteit te verzekeren en merkt de burger niets van een eventueel tekort aan mensen in ons team.”

Hulp van andere zones

Wel geeft de commissaris toe dat er minder ruimte is om proactief te werken. “Zoals uitgebreid info geven rond preventie of om bepaalde dossiers uit te diepen zoals observatie rond sluikstorten”, zegt hij. “Het zou dus mooi zijn als we met een voltallig team een gedeelte mensen aan zulke dossiers in tweede lijn konden laten werken. De bijstand aan de burger in eerste lijn is in elk geval verzekerd. Met onze 48 mensen doen we het meer dan behoorlijk, en we kunnen altijd rekenen op bijstand van de andere zones. Maar de invulling van vacatures zou beter verlopen als er op hoger echelon iets veranderde, bij Binnenlandse Zaken.”

Als kleinste korps van West-Vlaanderen kunnen we potentiële kandidaten toch aantrekkelijk politiewerk aanbieden“, vindt Toon Fonteyne. “Want hier krijgen zij de kans om de burgers van A tot Z te begeleiden, terwijl in grotere zones ze altijd maar een stukje van de puzzel kunnen invullen.”

We betrekken nu ook altijd de Franse politiediensten bij onze acties, wat extra capaciteit oplevert

“De dienstverlening naar de burger is binnen de Westkust hetzelfde gebleven”, zegt korpschef Nicholas Paelinck, van PZ Westkust. “Vroeger moest de politiedienst opdraaien voor alles: preventie, proactie, interventie en nazorg, maar dat heb ik teruggeschroefd. Diensten die prioritair bevoegd zijn voor een bepaald domein en daartoe politiebevoegdheid kregen, moeten die taken in eerste instantie daadwerkelijk uitoefenen. We betrekken nu ook altijd de Franse politiediensten bij onze acties, wat extra capaciteit oplevert bij onze bezetting van 171 operationelen.”

Er staan in de PZ Westkust nog twee vacatures open: een voor inspecteur en 1 voor hoofdinspecteur. “PZ Westkust is actueel niet deficitair, maar er zijn inderdaad te veel zones”, vindt Nicholas Paelinck. “Zones kleiner dan 150 voltijdse werknemers zijn niet levensvatbaar met de huidige specialisatie, cybercrime en terrorisme. De Westkust zette vorig jaar voor de operatie Medusa-grens 2.921 uren in, het werk van 2 voltijdse werknemers plus 1 voor het asielcentrum. Toch laat ik geen overuren toe – ik verwacht wat creativiteit van mijn politiemensen. Een tekort aan hoofdinspecteurs zou inderdaad de werking van het politieapparaat kunnen verlammen. Bij PZ Westkust is er echter geen actueel tekort.”

“Er zijn geen samenwerkingsakkoorden tussen Spoorkin, Polder met de Westkust”, aldus Nicholas Paelinck. “Wel wordt het communicatie- en informatiecentrum geregeld gevraagd om interventies op grondgebied Spoorkin af te handelen omdat zij slechts één patrouille hebben. Als die bezet is, vraagt men ons. PZ Spoorkin heeft amper één patrouille op de baan en zet geen motards in, geen anonieme of verkeersploeg, geen snel-respons team, geen hoofdinspecteur buiten de diensturen, enz. Ook krijgen we buiten de diensturen geregeld mensen uit Veurne over de vloer omdat wij hier 24/24u een fysiek bemand onthaalpunt hebben.”

(MVO)