Psychiater moet zich buigen over ‘ergste buren van het land’

Broer en zus De Vos waren deze keer zelf niet aanwezig. © a-LK
Laurens Kindt

Het Gentse hof van beroep heeft een psychiater aangesteld voor een 65-jarige vrouw en haar 63-jarige broer uit Sint-Michiels. De twee, die bekend staan als de slechtste buren van het land, pesten jarenlang het bloed vanonder de nagels van hun buren in de Dorpsstraat.

De zaak draait rond de jarenlange pesterijen die de buren van broer en zus De Vos in de Dorpsstraat in Sint-Michiels moeten ondergaan. De buren worden er sinds 1988 geteisterd door het geslacht De Vos, die ondertussen de titel ‘slechtste buren van het land’ meer dan dik verdiend hebben. Roepen, tieren, schelden, rotte eieren gooien, voetballen kapot prikken, rotte eieren gooien, bezoekers lastigvallen: de lijst met klachten is eindeloos. In 2003 werd Laurette De Vos al eens veroordeeld, maar dat maakte geen indruk. Het vonnis van de Brugse rechtbank vorig jaar evenmin. Luc De Vos kreeg toen een jaar effectief opgelegd, zijn zus Laurette een jaar met uitstel. “Kus mijn kloten, ik ga in beroep”, riep Laurette toen naar de rechtbank. In beroep eiste de procureur-generaal echter een nog strengere straf: hij wou Laurette één jaar effectief in de cel, voor broer Luc eiste hij zelfs twee jaar effectief. De advocaat van broer en zus De Vos hoopte op een straf met uitstel.

Geestesstoornis?

De drie raadsheren van het hof van beroep besloten na een maand beraad om eerst nog enkele onderzoeken te laten uitvoeren alvorens een beslissing te nemen. Zo moet een gerechtspsychiater voor beide beklaagden een uitgebreid rapport maken waarin hij moet onderzoeken of ze niet lijden aan een geestesstoornis. Ook moet hij nagaan of die eventuele stoornis in oorzakelijk verband staat met de pesterijen en of de eventuele stoornis van die aard is dat de beklaagden opnieuw feiten zouden plegen. Bovendien moet een sociaal assistent van het Brugse justitiehuis een maatschappelijke enquête uitvoeren bij de beide beklaagden en dus nagaan hoe hun leefsituatie vandaag is. Daarnaast moet ook de politie onderzoeken of er nieuwe feiten zijn. Eenmaal al die onderzoeken gebeurd zijn, zal de zaak op 28 juni opnieuw gepleit worden. “En ze moeten hun medewerking verlenen aan al die onderzoeken hé, meester. Ja maar!”, gaf de voorzitter van het hof nog mee aan de advocate van broer en zus De Vos. De twee beklaagden waren zelf niet aanwezig op de zitting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier