Pseudovogelgriep verlamt deel verenigingsleven in Zulte

Duivenmelker Martin D'Haenens mag tot donderdag 26 juli niet meer met de duiven spelen. © MVW
Redactie KW

De streek rond Zulte heeft te kampen met een uitbraak van pseudovogelgriep, ook wel de ‘ziekte van Newcastle’ genoemd. De ziekte startte bij een kippenbedrijf in Zulte. In een straal van 500 meter rondom het bedrijf zijn strenge maatregelen genomen. Maar ook in een straal van 10 kilometer mogen geen samenscholingen van pluimvee zoals duiven, vinken of kippen plaatsvinden.

De burgemeester van Zulte, Simon Lagrange, kreeg vorige week zondag te horen dat er een besmettingshaard van de ziekte van Newcastle ontdekt was in zijn gemeente. De volgende dag was er beraad met verschillende partijen: onder andere het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), de politie en de milieuambtenaar zaten rond de tafel om een strategie te bespreken. “Binnen een straal van 500 meter rond het besmette bedrijf moesten alle particuliere- en professionele pluimveehouders hun dieren inventariseren, registreren en vaccineren”, vertelt de burgemeester. De gemeente hielp de particulieren een handje. Een milieuambtenaar heeft de registratie gedaan voor de bewoners. Hij ging bij een 45-tal gezinnen op bezoek om de dieren te tellen en te registeren. De gemeente Zulte en Kruishoutem hebben dinsdag samen een veearts aangewezen die de dieren van de inwoners zal vaccineren. Op die manier tracht het FAVV en de gemeentes de uitbraak in te dijken.

“Mensen uit mijn omgeving waren nog niet op de hoogte van de uitbraak”

Dramatische gevolgen

De gevolgen voor de firma waar de ziekte is uitgebroken zijn dramatisch. Het volledige bedrijf moest ontruimd worden. Andere omliggende pluimveebedrijven worden onder toezicht geplaatst van het FAVV. Broeierij De Biest uit Kruishoutem, Oost-Vlaanderen, valt evenzeer binnen de beschutte zone. Dat wil zeggen dat ook hun bedrijf maatregelen neemt tegen de verdere verspreiding van de ziekte. De broeierij liet evenwel op niet mis te verstane wijze weten dat ze verder niks willen delen met de pers. Waarop de medewerkster prompt de telefoon inhaakte.

Enkele Zultenaars lieten weten dat er nog onzekerheid is over wat er moet gebeuren met hun dieren. Onder hen ook de 37-jarige Lieven Lippens, gemeenteraadslid in Zulte (CD&V). “Ik merkte dat mensen in mijn omgeving soms zelfs helemaal niet op de hoogte waren van de uitbraak. Inwoners kregen het soms te horen via vrienden die het op Facebook lazen”, vertelt het gemeenteraadslid. Lieven heeft zelf kippen thuis en wist niet wat hij daarmee moest aanvangen. Burgemeester Lagrange is evenwel duidelijk: “als er geen milieuambtenaar is langs geweest, hoeft u niks te vrezen. Wat niet wil zeggen dat er geen gezonde waakzaamheid mag zijn.”

Martin D’Haenens (55) uit Zulte speelt al sinds zijn zes jaar met de duiven. Tegenwoordig is hij voorzitter van de duivenclub ‘De Leie Vliegers’.

Het is voor hem de eerste keer dat de duiven moeten binnenblijven voor de ziekte van Newcastle. “De ziekte kennen we wel al, sinds 1994 worden onze duiven al jaarlijks ingeënt tegen de ziekte”, weet Martin. De duivenmelkers van de club mogen geen wedstrijd organiseren tot 26 juli, om verspreiding van de ziekte te vermijden. Dat is wel een domper voor de leden van de club.

Ook de vinkenzetters leiden onder de uitbraak. Gaston Demets, 80 en uit Zulte, is secretaris van de Vinkenmaatschappij uit Zulte. “Normaal gezien zouden we op 12 en 21 juli een zetting doen, maar die hebben we moeten afgelasten”, vertelt Gaston. De secretaris heeft een bericht gekregen van de gemeente dat ze zoals de duivenmelkers tot 26 juli niks meer mogen organiseren. “Dat is miserie voor onze leden. Ik zal toch nog op post zijn om liefhebbers die afkomen op te vangen en terug naar huis te sturen. Wat kan ne mens meer doen?”, zucht Gaston.

Niet alleen kippenhouders, duivenmelkers en vinkenzetters zien af onder de maatregelen door de ziekte. Ook cafébazin Sabrina T’Kindt van café Calipso uit Zulte voelt het effect. “Normaal is er dit weekend vinkenzetting, maar alles is afgelast tot 1 augustus”, vertelt Sabrina. Dat scheelt haar zo’n 40 à 50 klanten, dat zijn omgerekend zo’n 90 pinten minder. “Ik moet die dag niet om 7 uur opstaan, maar er is dan ook geen omzet”, besluit cafébazin Sabrina T’Kindt. (Xander Cottens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier