Pseudo-vogelpest in Oeselgem : oplossing voor vinkeniers maar niet voor duivenmelkers

De getroffen duivenmelker Maurice Vaneeckhoutte uit Oeselgem. © CLY
Redactie KW

Maandag werd de Ziekte van Newcastle officieel vastgesteld in een kippenren aan de Meuledreve in Oeselgem. Meteen werden maatregelen genomen : binnen een straal van 500 meter moeten alle dieren gevaccineerd worden en er mogen ook geen dieren getransporteerd worden naar of uit die schutkring.

Dat de ziekte plots ook bij ons uitbreekt, is op zich geen wereldschokkend feit : ze steekt wel vaker de kop op : meestal in het voorjaar omdat dit iets te maken heeft met de vogeltrek en vooral die van wilde ganzen. Nu gebeurt het pal in de zomer, wat heel vervelend is voor die gezinnen die binnen de schutkring van 500 meter wonen en eigenaar zijn van hoenderen, vinken of duiven. Zij moeten hun dieren immers laten vaccineren en deze moeten binnen de schutkring blijven.

Even paniek !

Voorzitter Jacques Verbeure van De Nieuwe Brugzangers was in alle staten toen hij te horen kreeg dat zijn maatschappij en het parcours haar kampioenschap gespeeld wordt binnen de schutkring liggen. “Onze maatschappij telt dertig leden waarvan er tien binnen de vastgelegde schutkring wonen. Bij alle bestuursleden heerste paniek, zodat ik me meteen naar het gemeentehuis repte om precies te horen wat er allemaal was beslist en wat er eventueel nog mogelijk was.”

“We vreesden het ergste, maar woensdag kreeg ik het verlossende antwoord. Onze maatschappij komt dan toch niet in de problemen, omdat het voedselagentschap de toelating heeft gegeven om vinken te transporteren. We mogen dus op weg met de vinkenkooien, maar mogen alleen geen zetting geven binnen de schutkring.”

Wij verhuizen gewoon naar de Pompstraat, ons tweede parcours, dat net buiten de schutkring ligt. Ons kampioenschap, dat naar het einde loopt, kan dus toch rustig worden afgewerkt”, besluit voorzitter Jacques.

Niet voor duiven

Burgemeester Koenraad Degroote bevestigt dit : “Ik nam contact op met het federale voedselagentschap FAVV, maar daar hoorde ik wel dat deze regeling jammer genoeg niet geldt voor duivenliefhebbers. Zij mogen hun dieren niet buiten de schutkring brengen.”

We gingen even aankloppen bij de 81 jarige duivenmelker Maurice Vaneeckhoutte uit de Molendreef.

De man viel compleet uit de lucht toen hij hoorde dat er zondag niet kan gespeeld worden met de duiven. “Hoezo ? Al mijn duiven zijn gevaccineerd en die kunnen de vogelpest niet krijgen, dus ga ik ervan uit dat ik zondag op Clermont zal spelen in het duivenlokaal in Wakken.”

Toen hij wat later de omzendbrief van de gemeente onder ogen kreeg, waarin duidelijk te lezen staat dat elk vervoer van pluimvee, duiven en andere vogels verboden is, was hij echter al wat minder zeker. “Ik ben niet alleen want er is nog een tweede duivenmelker binnen de schutkring, ik zal bij hem eens informeren. Maar ik denk wel dat ik zal spelen zondag…”

Een dure zaak ?

Binnen de schutkring zijn ongeveer 400 woningen gelegen. “Ik heb ondertussen eens nagevraagd of het uitbreken van de vogelpest nu een dure zaak is voor de mensen die kippen, andere hoenders of duiven hebben binnen de schutkring”, aldus nog burgemeester Degroote. “Blijkt alvast dat die kost nogal meevalt : die zou komen op 1 euro per dier bij vaccinatie door de dierenarts.”

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier