Provinciegouverneur en Brugse burgemeester vragen extra steun inzake vluchtelingencrisis

Redactie KW

De druk op onze provincie en vooral op onze kustgemeenten neemt toe, nu de situatie in de vluchtelingenkampen van Calais en Duinkerke stilaan onhoudbaar wordt. Carl Decaluwé en Renaat Landuyt vragen om maatregelen van hogerhand.

Dinsdag liet gouverneur Decaluwé al verstaan dat West-Vlaanderen geducht moet zijn voor het ontstaan van vluchtelingen in onze provincie. Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge, valt hem vandaag bij in die vrees. Hij is voorstander van de mogelijkheid om vluchtelingen in Zeebrugge in gesloten centra te kunnen onderbrengen. De laatste weken is het aantal illegale vluchtelingen in de regio sterk toegenomen. Er werden er al 120 opgepakt, met het bevel het land te verlaten, maar die keren vaak terug.

Het gaat weliswaar om een kleine groep, die echter voor extra druk zorgt op de lokale en de zeevaartpolitie“, zegt de Brugse burgervader. “We zullen op termijn op één of andere manier plaats moeten maken in een gesloten centrum om de situatie meester te blijven.”

40 agenten extra

De kustburgemeesters blijven ook aandringen op extra agenten van de federale politie. Gouverneur Decaluwé heeft het over minstens 40 agenten én de aanstelling van een vaste ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken in onze provincie. Volgens hem zal het toerisme in onze provincie mogelijk ook lijden onder de vluchtelingencrisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier