Provincie West-Vlaanderen zoekt 100 ‘plaatsbepalers’ die willen meedenken over ruimtelijke ordening

Jos Remaut

Ter voorbereiding van een nieuw Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan (PRS) voor West-Vlaanderen, wil het provinciebestuur, naast de stem van de politici en die van de experten, ook de stem van de bevolking horen. En daartoe wordt een groep van 100 vrijwilligers gevormd.

Ruimtelijke ordening gaat heel breed en heeft een grote impact op ons dagelijkse leven en de levenskwaliteit. Het gaat om vragen als bijvoorbeeld : hoe kunnen de waterlopen extra ruimte krijgen zodat overstromingen vermeden kunnen worden, waar is er plaats voor bijkomende woningen zonder de open ruimte aan te tasten en hoe in te spelen op de vergrijzing aan de kust ? Om het dan nog niet te hebben over mobiliteitsvraagstukken of inplanting van windmolens.

Alle geïnteresseerden kunnen zich als plaatsbepaler melden

Voorwaarde is wel dat je niet politiek actief bent, en niet professioneel bij een middenveldorganisatie, drukkingsgroep, studiebureau, universiteit of hogeschool betrokken bent.

Aanmelden kan via www.deplaatsbepalers.be. Bij de samenstelling van de groep zal de provincie rekening houden met een evenredige verdeling van leeftijd, geslacht, woonplaats en beroepscategorie. Ook de motivatie van de individuele kandidaten speelt mee.

Een Plaatsbepaler moet wel bereid zijn om deel te nemen aan een informatiesessie entwee workshops, van telkens 100 minuten. Deze zullen tussen november 2015 en april 2016 plaatsvinden. Ook de twee andere groepen doorlopen parallel hetzelfde parcours.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier