Provincie weigert vergunning voor gebedsruimte in Harelbeke

© LOO
Redactie KW

De vzw Bader, die de moslims in Harelbeke vertegenwoordigt, vroeg een vergunning om in een gekochte villa een ontmoeting- en gebedsruimte te maken. De stad Harelbeke keurde de vergunning goed. De provincie niet.

De aanvraag van 21 juni 2017 gaat over een functiewijziging van handelspand naar gebedsruimte en leslokalen en de aanleg van een parking langs de Kortrijksesteenweg in Harelbeke. Tijdens het verplicht openbaar onderzoek ontving de stad een bezwaarschrift, afkomstig van 80 bezwaarindieners.

Vergunning geweigerd door provincie

Het college van burgemeester en schepenen beoordeelde de bezwaren als ontvankelijk maar ongegrond, en verleende in september 2017 de vergunning onder voorwaarden. Tegen die beslissing tekenden de verzamelde omwonenden beroep aan. Ze werden op 19 december vorig jaar door de provincie gehoord. De vergunning is nu geweigerd door de provincie.

“Er zijn nog te veel onduidelijkheden in het dossier” – provincieafgevaardigde Carl Vereecke

“Er zijn momenteel nog te veel onduidelijkheden over de bestaande en toekomstige mobiliteitsdruk op het openbaar domein. De gebedsruimte zou immers bijkomende verplaatsingen met de wagen genereren. Een grondig mobiliteitsonderzoek is daarom aangewezen”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Carl Vereecke (Open VLD).

Parking in overstromingsgebied

Er bestaat ook onduidelijkheid over technische aspecten. “Het terrein zou genivelleerd worden voor de parking, maar dat ligt in overstromingsgebied. De plannen die bij de aanvraag hoorden, waren onvoldoende duidelijk. De parkeerplaatsen voor mensen met een beperking liggen ook op de verkeerde plek. Ze moeten verplicht vlakbij de toegankelijke ingang of voetgangersuitgang liggen”, staat in het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar. “Hier liggen ze vlakbij de garage en niet bij de inkom van het gebouw. Bijgevolg wijkt de aanvraag af van de bepalingen van de gewestelijke verordening inzake toegankelijkheid.”

“Dat ziet er niet goed uit voor de integratie” – Mouloud Farouz, voorzitter vzw Bader

Mouloud Farouz, de voorzitter van vzw Bader is ontgoocheld. “Dit is slecht voor de West-Vlaamse zaak en kan een precedent scheppen. Dat ziet er niet goed uit voor de integratie. Wij proberen iedereen te sensibiliseren voor de allochtonen, we geven ook taallessen. De negatieve beslissing is een kaakslag.”

“Het was voor ons een ideale plaats. Jammer dat iemand dat in gang stak en bezwaarschriften verzamelde. Ik vrees dat dit een politieke beslissing is”, zegt Mouloud Farouz, voorzitter van vzw Bader. “Het wordt een zware dobber. Wij krijgen geen subsidie en hebben alles zelf bekostigd via onze gemeenschap: architecten, plannen tekenen, aanpassingen en hertekenen.” Volgens Bader kreeg de vzw inmiddels al een positief advies over de nivellering.

Burgemeester Alain Top (S.PA/Groen) is ontgoocheld

Ook burgemeester Alain Top is ontgoocheld. “Ik ben verrast. Het pand ligt langs de N43, een weg met een mengeling van verschillende functies: grootwarenhuizen, autogarages, autokeuring, tankstations, cafés, restaurants, slager, bakker, scholen, bedrijven… De komst van de ontmoetingsruimte in de Kortrijksesteenweg zal geen extra druk op de mobiliteit geven in vergelijking met de andere functies langs deze weg.”

“Integendeel… In vergelijking met de mobiliteit in de omgeving van de Gentsesteenweg 98-100 – waar er zich op een afstand van 250 meter 3 warenhuizen, een grote viswinkel, een doe-het-zelfzaak, 2 tankstations, een begraafplaats, een fitnesszaak en een Actionvestiging ontsluiten op de N43 – zal de extra verkeersdruk heel miniem zijn. Al deze handelszaken beschikken namelijk samen over een 400-tal parkeerplaatsen die ontsluiten langs 4 uitritten op een afstand van 250 meter”, aldus de burgervader, die ten persoonlijke titel spreekt.

“Als deze plaats niet goed is, weet ik het niet meer” – Burgemeester Alain Top (S.PA/Groen)

“Er wordt voorzien in 33 parkeerplaatsen op eigen terrein. Het aantal bezoekers op piekmomenten zal variëren tussen de 30 en 80 aanwezigen. De maximum capaciteit van het gebouw is 176 aanwezigen. Dit is veel meer in vergelijking met handelspanden en andere voorzieningen langs deze weg en andere plaatsen in Harelbeke. Als deze plaats niet goed is, weet ik het niet meer.”

Aangepast plan gestuurd naar dienst Bouwberoepen

Burgemeester Top: “Een aangepast plan met inplanting voor mindervaliden parkeerplaatsen is reeds overgemaakt aan de dienst Bouwberoepen en er is een positief advies van Waterwegen en Zeekanaal. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat in deze vraag een strengere parkeer- en mobiliteitsnorm wordt gehanteerd dan bij andere stedenbouwkundige aanvragen. Bovendien zal het heel moeilijk worden om in Harelbeke een andere geschikte locatie te vinden die voldoet aan de stedenbouwkundige voorwaarden voor een gemeenschapsvoorziening.”

De aanvrager kan binnen de dertig dagen beroep aantekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Deze raad beoordeelt de aanvraag niet opnieuw, maar gaat enkel na of er procedurefouten werden begaan, of de wetgeving correct werd toegepast en of de beslissing van de deputatie voldoende werd gemotiveerd”, aldus nog Carl Vereecke.

(Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier