Provincie en gemeente Houthulst zoeken definitieve plaats voor pop-up begraafplaats

Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Houthulst gaan op korte termijn op zoek naar een geschikte locatie in Houthulst om de pop-up begraafplaats die enkele maanden geleden, in oktober 2014, opdook, een blijvend karakter te geven.

Het monument, dat de problematiek van zelfdoding wil aankaarten, zal zo, in het kader van de provinciale ‘Oe ist?’-campagne, meer en blijvende aandacht krijgen. De pop-up begraafplaats is een verzameling van 400 ytong-‘zerken’ die aandacht vraagt voor zelfdoding en in oktober in Houthulst werd geplaatst. Diverse namen van nabestaanden sieren de stenen. Tot op heden is niet bekend wie hiervoor het initiatief nam.

Het monument werd oorspronkelijk opgezet in overstromingsgebied ‘de Broeken’ (Merkem) en kreeg onmiddellijk veel aandacht. Veel nabestaanden bezochten de locatie. Omwille van overstromingsgevaar verplaatste het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de 400 grafstenen naar een hoger gelegen weide langs de IJzer. Toch konden ze daar geen definitieve plaats krijgen. Momenteel hebben de stenen een voorlopig onderkomen bij een landbouwer uit de buurt.

(FJA – Foto a-ON)