Provincie begeleidt vluchtelingen naar een job in Koksijde

Gedeputeerde Jean de Bethune (rechts) en burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde stelden een begeleidingstraject voor vluchtelingen voor. Het initiatief komt van de task force vluchtelingen van de provincie. © HH
Redactie KW

De provinciale task force vluchtelingen start een begeleidingstraject voor vluchtelingen in Koksijde. Het is een pilootproject waarbij 25 vluchtelingen taallessen krijgen en begeleid worden naar een job.

De provinciale task force vluchtelingen ging in december van start. Het is een platform dat de verschillende partners rond de vluchtelingenproblematiek moet toelaten om hun acties te coördineren. De task force begint nu een begeleidingstraject van zes maanden in Koksijde.

“De focus ligt op de integratie van nieuwkomers, onder andere via taalopleidingen en begeleiding naar de arbeidsmarkt“, aldus gedeputeerde Jean de Bethune. “Tewerkstelling is een belangrijk element voor vlotte integratie in ons land. Wij ondersteunen nu de taalopleidingen voor 25 vluchtelingen en zoeken een match met een job in een bedrijf in de omgeving.”

erkend en niet-erkend

Het begeleidingstraject is zowel bedoeld voor vluchtelingen die nog niet zijn erkend als voor mensen die wel al asiel kregen in ons land. Ze komen uit het asielcentrum in Koksijde en het lokaal opvanginitiatief van het Koksijdse OCMW. Er is een screening gepland om kandidaten te selecteren die in het traject kunnen stappen.

Bedoeling is vanuit de ervaringen in Koksijde een draaiboek op te stellen, waarmee alle gemeenten waar zich een opvangcentrum bevindt, aan de slag kunnen. Dat moet over vier tot vijf maanden klaar zijn. “Via tewerkstelling willen we de vluchtelingen helpen om zich te integreren in ons land. Maar als ze toch terugkeren naar hun herkomstland, zullen ze sterker staan met de kwalificaties die ze door dit begeleidingstraject hebben opgedaan”, aldus Jean de Bethune.

“Complementair”

Binnen de task force vluchtelingen van de provincie zijn ook het Vlaamse Agentschap Integratie en Inburgering, het volwassenenonderwijs, de Leerwinkel, de VDAB, UNIZO en VOKA en de opvangcentra actief. “Wat wij doen, is complementair aan wat al door andere diensten voorzien wordt”, zegt Jean de Bethune. De provincie stelt medewerkers ter beschikking en trok een budget van 50.000 euro uit, maar dat is slechts een eerste stap.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier