Protest tegen sluiting openluchtzwembad in Wielsbeke

Deze mensen zijn enkelen van de 450 mensen die de sluiting van het zwembad willen vermijden via de Facebook-pagina Save Openluchtzwembad Wielsbeke. (Foto NVR)
Redactie KW

De Facebookpagina Save Openluchtzwembad Wielsbeke telt 450 likes Nu het openluchtbad weer open is, dringt het bij de bevolking van de gemeente door dat het openluchtbad zal verdwijnen. “Het buitenbad is het uithangbord van Wielsbeke”, klinkt het bij de sympathisanten.

Toen het zwembad bekendmaakte dat het weer open zou gaan, kwamen er op de sociale media nogal wat reacties op de sluiting van het bad. De gemeente had al langer gepland dat er een nieuw binnenzwembad zou komen op de plaats van het buitenbad. In oktober kwam de gemeente met het nieuws dat de samenwerking met Dentergem en Oostrozebeke voor een nieuw binnenbad een feit was. Toch willen sommige mensen het hier niet bij laten. Zij krijgen de steun van oppositiepartij U. “Op Facebook zagen we heel wat reacties dat het buitenbad gered moest worden. Vanuit die reacties richtten we met hun goedkeuring de Facebookpagina Save Openluchtzwembad Wielsbeke op. We willen de gemeente erop attent maken dat vooral het sociale aspect heel belangrijk is. Iedereen komt hier zwemmen en maakt hier vrienden. Daarnaast kan je ook investeren met die drie gemeenten in een openluchtbad. Tot slot zijn er ook veel mogelijkheden om energiebesparend te werken en zo zelfs geld terug te krijgen voor bepaalde certificaten”, zegt Jean Daenen van U.

Koepel

Ondertussen telt de pagina 450 likes. Ook Tania Schelfhout en Lieven De Blanck uit Wielsbeke zijn niet tevreden met de sluiting van het bad. “Ik ben met het bad opgegroeid en heb het zien veranderen. Toen ik klein was, was er maar één bad. Nu is het een mooi uitgerust zwembad. Onze kinderen komen hier nu ook elke zomer zwemmen”, vertelt Lieven. Ook Tania is niet te spreken over de sluiting. “Er zijn toch mogelijkheden genoeg. Een koepel zou er kunnen voor zorgen dat het ook tijdens minder goed weer open kan zijn. Mensen die niet op reis komen, spenderen hier hun zomerdagen. Het zwembad maakt deel uit van een prachtig domein. Het is het paradepaardje van Wielsbeke”, meent ze. Nathalie Parmentier woont nog maar zes jaar in Wielsbeke. Zij wil alsnog een sluiting vermijden. “Ik ben afkomstig van Merelbeke en leerde het zwembad kennen door mijn Wielsbeekse nicht. Ik kwam erop af toen er eens nachtzwemmen plaatsvond. Mensen komen echt van ver om dat uniek evenement mee te maken. Voor de jeugd is het de enige plaats waar men zich kan uitleven zonder dat men bij een vereniging aangesloten is”, vindt ze.

Verlieslatend

Ondanks het protest, valt burgemeester Jan Stevens (CD&V) toch wat uit de lucht. “Ik begrijp hun standpunt ook en heb er alle respect voor. In oktober werd nochtans duidelijk gecommuniceerd dat een openluchtbad niet in onze plannen stond. We kijken op lange termijn en zagen dat een buitenbad heel verlieslatend is. Dentergem en Oostrozebeke tekenen mee voor een nieuw binnenbad op de plaats van het buitenbad. Zo bewaren we de continuïteit van de zwemlessen.” Volgens hem is het plan niet meer terug te schroeven. “Dit is een visie op lange termijn“, besluit hij. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier