Project Steunwiel wil ook mensen in kansarmoede laten fietsen in Ieper

Foto TVI
Redactie KW

De Ieperse stadsdiensten, OCMW, Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart, CVO Miras, Open-School, Curieus en CAW Centraal-West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar met het project Steunwiel. Ze bieden fietslessen en goedkope fietsen aan voor mensen in kansarmoede.

“We kunnen er niet omheen dat we in een vrij landelijke streek wonen en dat de mogelijkheden qua openbaar vervoer hier beperkt zijn,” aldus Jan Miermans, centrumleider van het lokaal dienstencentrum ‘t Hofland. “Mensen met een bepaalde achtergrond kunnen hier het grootste nadeel van ondervinden. Voor de meesten onder ons is het evident dat onze ouders ons leren fietsen wanneer we nog heel jong zijn. Maar voor sommigen is dat nooit een optie geweest. Dat kan zijn omdat het fysiek of financieel niet mogelijk bleek, maar ook omdat die mensen een culturele achtergrond hebben waar dit gewoon niet aan de orde was. Dat gebrek aan transport is een handicap op de arbeidsmarkt. Maar ook op sociaal gebied is dit een nadeel. Te voet ben je erg beperkt in de afstanden die je kunt afleggen.”

Inzamelactie

“En dus vatten we met z’n allen het idee op om mensen binnen een hulpverleningscontext op een betaalbare manier van fietsen te voorzien. In juni van vorige jaar begon Curieus met een inzamelactie. De respons uit de regio was overweldigend. We hoopten op 50 fietsen, maar we kregen er maar liefst 180 binnen. Nee, voorlopig hebben we er geen meer nodig”, lacht Jan. Het op punt zetten van de fietsen is een taak die weggelegd is voor het fietsatelier in het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart. Daar kunnen in het kader van een zinvolle tijdsbesteding mensen leren hoe ze een fiets weer op punt kunnen zetten. Eenmaal dat gebeurd is, zijn de fietsen klaar om verkocht te worden.

Fietsenverkoop

“We hebben er bewust voor gekozen om geen specifieke voorwaarden op te leggen. Enkel dat de persoon aan wie we de fiets verkopen moet doorverwezen zijn door de hulpverleners bij het OCMW of CAW. Wanneer iemand vanuit een sociale of economische context baat heeft bij zo’n fiets, dan kunnen ze die voor een klein bedrag van 30 of 50 euro aankopen. Dat bedrag dient om het herstel van de fiets te bekostigen. Maar het dekt het totale kostenplaatje niet. Daarvoor kregen we steun van het OCMW en van Zonta Club Ieper, dat 1.000 euro schonk.”

En wat dan met de mensen die wel een fiets willen, maar zelf niet kunnen fietsen? “Wanneer ze doorverwezen worden door een hulpverlener, krijgen ze van Open-School een les rond de verkeersregels. Daarna kunnen ze hier iedere woensdag terecht bij vrijwilligers van de Fietserbond en Curieus. Zij helpen hen om het fietsen onder de knie te krijgen. Mensen zijn heel enthousiast en willen zo snel mogelijk de baan op. Hun leefwereld verruimen en extra kansen grijpen. Daar draait het natuurlijk om.”

(TVI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier