Proeven van de Congolese keuken met Robert en Marie-José uit Heule

Robert en Marie-José Itoko: "Met de opbrengst van onze Afrikaanse smaakavonden steunen we onder andere ongehuwde moeders in Kinshasa." © NOM
Redactie KW

Ooit al eens kip moambe, saka saka of andere lekkernijen uit de Congolese keuken geproefd? Het zijn maar een paar van de gerechten die Robert en Marie-José Itoko uit de Bissegemsestraat in april zullen klaarmaken. De opbrengst gaat naar enkele humanitaire projecten in Mokali, een buitenwijk van Kinshasa waar zij vandaan komen.

Robert (63) en Marie-José (55) zijn de bezielers van de Club van Vrienden van Kongo die zij tien jaar geleden hebben opgericht. Het Congolese koppel woont hier nu een kwarteeuw en heeft zich intussen helemaal geïntegreerd. Robert is bediende bij de vzw Mobiel van het Kortrijkse OCMW, Marie-José werkt bij Sterima in Bissegem.

“Ik ben erkend als politiek vluchteling”, vertelt Robert. “Omdat ik op onze parochie ijverde voor de democratische gedachte, werd ik geviseerd door het regime. Ik vluchtte naar België. Twee jaar later is mijn vrouw kunnen overkomen met onze vijf kinderen, vier dochters en een zoon… Onze jongste, Michel, is hier geboren. Ze zijn allemaal het huis uit, behalve Michel, die nu 21 is en aan de Vives studeert. Hij speelt ook voetbal bij Noordstar Heule.”

Ontgoocheling

In 2008 konden Robert en Marie-José voor het teruggaan naar Kinshasa. “Het werd één grote ontgoocheling”, zegt Robert. “Het leven van de mensen is er alleen op achteruitgegaan. Kapotte waterleidingen, de toestand van de huizen, veel mensen die maar één keer in twee dagen kunnen eten… Echt triestig. Toen we terugkwamen, besloten we dat we iets moesten doen. Zo hebben wij een vriendenkring op te richten. Eerst in Menen en daarna in Waregem, waar we lid zijn van de evangelische gemeenschap, hebben we geld ingezameld voor rijst, maïs en andere voeding, in de eerste plaats bestemd voor de weduwen in Mokali.”

Nadien heeft de vriendenkring gekozen voor meer structurele verbeteringen. “Zo willen wij nu sterk de lokale organisatie Asisfimo steunen”, gaat Robert verder. “Die helpt jonge ongehuwde moeders. Zonder goede opvang worden die kinderen gemakkelijk kindsoldaten of komen ze in de criminaliteit terecht… In het bijzonder verzamelen wij hier al vele jaren leesbrillen. We hebben intussen toch al resultaat geboekt. Zo konden we zorgen voor waterputten en installaties voor pindaolie en maniok. Ook hebben we een naaiatelier opgericht.”

De Club van Vrienden van Kongo kon ook al rekenen op subsidies gekregen van de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen. Daarnaast zijn er de jaarlijkse ‘Afrikaanse Smaakavonden’, die Robert en Marie-José bij hen thuis organiseren. “De opbrengst hiervan gaat vooral naar het aankopen van nieuwe leesbrillen en de verzendingskosten. Ook kopen we schrijfgerief voor de schoolkinderen.”

Er zijn vier smaakavonden, de eerste op 17 april, de laatste op 28 april. En wat schaft de pot zoal? “Van alles,” zegt Marie-José, “zoals gebakken bananen, saka saka (groenteschotel met maniokbladeren) en kip moambe – een lievelingsgerecht van de pas overleden ‘bomma’ Huysentruyt. Verder rund, varken, rund, vis, alles bereid à la congolaise. Als nagerecht zijn er oliebollen, ja, die kennen we ook in Congo, met koffie of thee. Wie de vorige smaakavonden bijwoonden, was heel enthousiast.”

(Noël Maes)

De smaakavonden t. v. v. de Club Vrienden van Kongo vinden plaats op zaterdag 14, 21 en 28 april, én op vrijdag 27 april, telkens om 19 uur. Voor voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, wijn betaal je 17 euro (kinderen 12 euro). Reserveren via 0486 25 65 37 of 056 20 48 15 of lilenga.itoko@telenet.be. Locatie: Bissegemsestraat 16 in Heule.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier