Proefopstellingen in Doel- en Guido Gezellestraat in Ingelmunster

Redactie KW

Met het VIA-plan wil de gemeente werk maken van een verkeersveilige gemeente voor alle weggebruikers. De aangepaste verkeerscirculatie in de Doel- en Guido Gezellestraat is een van de maatregelen uit het plan. Vanaf woensdag 22 juni komt er een proefopstelling om de nieuwe verkeerscirculatie te testen.

Uit de studie die gemaakt werd over de verkeerscirculatie in de zone Elfjulisingel, Brugge-, School- en Weststraat bleek dat veel chauffeurs het traject Nieuw-, Doel- en Weststraat als sluipweg richting Emelgem en Izegem gebruikten. Om dit probleem op te lossen komt er vanaf woensdag 22 juni een proefzone met een uitbreiding van het eenrichtingsverkeer in de Weststraat tussen de parking van het rvt Maria Rustoord en de Doelstraat. Op het kruispunt Doel-/Weststraat zal je nog enkel richting Marktplein kunnen rijden en niet meer richting Emelgem. Op die manier is het doorgaand verkeer naar Emelgem en Izegem verplicht om de Bruggestraat en Elfjulisingel te volgen. Het rvt Maria Rustoord en de Ermitage blijven bereikbaar via de Elfjulisingel.

Guido Gezellestraat

Voor de veiligheid van de fietsers, voetgangers, bewoners en schoolgaande kinderen past de gemeente ook de verkeerscirculatie vanuit de Guido Gezellestraat aan. Bestuurders die uit deze straat komen, zullen vanaf woensdag 22 juni met een proefopstelling nog enkel richting centrum kunnen rijden.

In het najaar komt er een evaluatie om te bekijken of de nieuwe circulatie in de West- en de Guido Gezellestraat werkt. Deze evaluatie zal gebeuren op basis van objectieve metingen en de reacties en suggesties van omwonenden. “Met deze proefopstellingen willen we niet alleen een autoluwer centrum realiseren, maar ook de veiligheid van de zwakke weggebruikers verhogen”, zegt schepen van Mobiliteit Martine Verhamme. “De evaluatie van de proefopstellingen zal de definitieve beslissing over de verkeerscirculatie op beide locaties bepalen.” (Patrick D.)