Pro League volgt aanbeveling van het crisiscentrum niet: voetbal in eerste en tweede klasse niet afgelast

Gisteren werd er bij landskampioen AA Gent wel nog gevoetbald, maar alle supporters ondergingen extra controles. © Foto Belga
Redactie KW

Als gevolg van de verhoogde terreurdreiging vraagt het Crisiscentrum om alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Dat is zaterdagmorgen bekendgemaakt. Daarnaast wordt ook aanbevolen het metroverkeer in het hele Brusselse gewest te overwegen.

De voorgestelde maatregelen komen er nadat eerder, op basis van een nieuwe evaluatie van het antiterreurorgaan OCAD, beslist werd om het dreigingsniveau voor het Brussels hoofdstedelijk gewest op te trekken naar vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat een dreiging “ernstig en zeer nabij” is.

Pro League wil voetbalwedstrijden toch laten plaatsvinden

In de rest van België blijft niveau drie van kracht. Maar toch beveelt het crisiscentrum aan om alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Dus ook de wedstrijden die niet op Brussels grondgebied plaatsvinden, moeten volgens het crisiscentrum worden uitgesteld. De Pro League leek de aanbeveling in eerste instantie te volgen, maar kort voor tien uur zaterdagmorgen werd bekendgemaakt dat de voetbalwedstrijden toch zullen plaatsvinden. Enkel lokale overheden, de plaatselijke burgemeesters, kunnen alsnog beslissen de wedstrijd te annuleren. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Lokeren-Anderlecht, de enige partij in eerste klasse die tot dusver niet doorgaat.

Op zaterdag vindt de derby Club Brugge – Zulte-Waregem plaats in eerste klasse. Standard – KV Kortrijk en KV Mechelen – KV Oostende staan op zondag gepland. In tweede klasse staat SV Roeselare – Dessel Sport en WS Brussel – KVV Coxyde zaterdag op het programma, zondag is er Deinze – Cercle Brugge. De wedstrijd van KVV Coxyde wordt wel zeker afgelast, aangezien het stadion van WS Brussel in Molenbeek ligt.

“De Pro League werd deze morgen geïnformeerd van de aanbeveling van het crisiscentrum betreffende (onder andere) de afgelasting van de wedstrijden van eerste Nationale Afdeling”, klonk het in een persbericht. “Zonder andere indicatie, heeft de Raad van Bestuur unaniem beslist om de zeven resterende te spelen wedstrijden van Jupiler Pro League NIET af te lassen. De Raad van Bestuur stelt vast dat het bedreigingsniveau 4 enkel voor het Brussels Hoofdstedelijke gewest geldt en dat het concert van Johny Hallyday in Paleis 12 gisteren gewoon is doorgegaan.”

“We herinneren eraan dat de maximale, verspreide voorzorgsmaatregelen bij de clubs zullen worden gerespecteerd en dat deze indien nodig in overleg met de lokale overheden nog zullen worden aangevuld. Indien er concreet aanwijsbare dreigingen gekend zijn bij de lokale overheden, zullen deze overheden overgaan tot de afgelasting van de wedstrijden hetgeen uiteraard hun bevoegdheid is.”

Grote evenementen in Brussel vermijden

Een andere opvallende aanbeveling is om zowel zaterdag als zondag het metroverkeer het op hele Brusselse netwerk te onderbreken.

Voorts wordt aan de negentien Brusselse gemeenten gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied te annuleren. Er wordt ook gevraagd om een gerichte communicatie te organiseren, om de bevolking erop te wijzen dat plaatsen waar veel mensen samenkomen best vermeden worden.

Voorlopig gaat het slechts om aanbevelingen, maar die zijn wel al doorgesproken met bevoegde instanties, zoals de openbaarvervoermaatschappijen, de voetbalbond en de Brusselse gemeenten. Het is aan de bevoegde instanties om een beslissing te nemen. De veiligheidsmaatregelen van het crisiscentrum houden tot slot ook een grotere politionele en militaire aanwezigheid in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier