Primeur voor Tielt: supermarkt met alleen maar Poolse producten

Uitbaatster Marta Wesolowska van de POL-MAR. (Foto Ronny Neirinck) © RONNY NEIRINCK
Redactie KW

Vorige zaterdag opende POL-MAR, een supermarkt met niets dan Poolse producten en specialiteiten in de Stoktmolenstraat.

Dzien dobry, piwo en na zdrowie… met die uitgebreide Poolse woordenschat trokken we naar POL-MAR, de gloednieuwe Poolse supermarkt in de Stoktmolenstraat. Gelukkig drukt Marta Wesolowska zich perfect in het Engels uit en kregen we uit onverwachte hoek grote steun van Karolina, het zestienjarige nichtje, dat op vier jaar tijd zo goed als perfect Nederlands spreekt.

De sympathieke Marta (30) doet het verhaal : “Samen met mijn man Kristof Wesolowski woonden we vroeger enkele jaren in Ierland vooraleer we naar België verhuisden. Dat het Tielt werd is niet verwonderlijk, want mijn zus woont intussen al ruim acht jaar in Tielt en heeft er een nieuw gezinnetje gesticht. Voor ons was het op deze manier gemakkelijker om ons te integreren.”

Jobs

“Ik heb hier altijd al gewerkt en deed heel wat verschillende jobs. Ik speelde al langer met het idee om met een winkel te beginnen. Wij moesten altijd naar Dentergem, Ardooie, Roeselare of zelfs nog verder om de typische Poolse etenswaren te kopen. Het aanbod is trouwens niet altijd zo groot en zo rijpte het idee om zelf met een winkel te starten.”

Het was niet eenvoudig voor Marta om een pand te vinden dat ze kon huren. “Ik moet eerlijk zeggen dat de mensen vaak ‘neen’ zeggen als ze horen dat je een Pool bent. Ik weet niet waarom, maar het is zo. We zijn dan ook mevrouw Christiane Opsomer-Vroman, de eigenares van dit pand, heel erg dankbaar dat ze aan ons wilde verhuren.”

“Ook de papierwinkel heeft heel lang aangesleept. Ik ben echt gelukkig dat we vandaag de deuren kunnen openen.”

(Marc Debruyne)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt van vrijdag 11 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier