Primeur in Poperinge: albasten bruiloft voor ere-burgemeester Albert Sansen

Ere-burgemeester Albert Sansen en zijn echtgenote Maria Van Remortel vieren hun albasten bruiloft. © MD
Redactie KW

Voor het eerst in de geschiedenis van de stad werd een albasten bruiloft gevierd.

Een albasten jubileum vier koppels die 75 jaar getrouwd zijn. De eer was voor ere-burgemeester Albert Sansen en zijn echtgenote Maria Van Remortel, die verblijven in een serviceflat van het OLV-Gasthuis in de Ieperstraat.

Albert Sansen (99) werd geboren in Watou op 24 augustus 1916. “In 1946 nam ik samen met mijn broer Jan de drukkerij van mijn vader over. Gedurende vele jaren was ik uitgever van De Poperinghenaar, die later Het Wekelijks Nieuws werd. Van 1 januari 1970 tot 1981 was ik CVP-burgemeester van Poperinge. Mijn mooiste realisaties zie ik niet op het materiële vlak. Wel dat ik van mensen, die niet dezelfde politieke strekking hadden, opnieuw vrienden kon maken. Dat was niet zo evident in die tijd”, zegt de ere-burgemeester.

Onderofficier Albert

Maria Van Remortel (98) werd geboren in Mortsel op 7 november 1917 in Merksem. Ze volgde een opleiding modiste. “Bij ons thuis waren tijdens de Tweede Wereldoorlog twee Belgische officieren ingekwartierd. Albert moest er als onderofficier zijn orders komen ophalen. Zo leerden wij elkaar kennen. Toen wij verkeerden, kwam hij regelmatig met de fiets van Poperinge naar Mortsel. Er reden tijdens de oorlog immers geen treinen. We trouwden op 5 mei 1941 in Merksem, en vestigden ons in Poperinge”, vertelt Maria.

Het echtpaar kreeg twee dochters en twee zoons, die ondertussen zorgden voor negen kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen. Vanwege het stadsbestuur kregen ze een erekonde, een fruitmand en een pakket verzorgingsproducten.

(AHP/foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier