Priester uit Kortemark die vermeende islamofobe uitspraken deed, eervol ontslagen

© Kurt Desplenter
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Germain Dochy, de Kortemarkse pastoor die eerder dit jaar in opspraak kwam met islamofobe uitspraken, gaat op 1 oktober met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Christ Demeester van de federatie Staden.

In april kwam pastoor Germain Dochy (77) nog in opspraak nadat hij de profeet Mohammed een dief, moordenaar en verkrachter noemde in een preek voor kinderen. De islam noemde hij “een anti-godsdienst”. Die uitspraken vielen toen niet in goede aarde bij enkele ouders, die liever hadden gezien dat de pastoor hun kinderen een boodschap van vrede en verdraagzaamheid meegaf.

Later verontschuldigde de pastoor zich via het bisdom van Brugge voor zijn uitspraken. Nu laat het bisdom weten dat Dochy met ingang van 1 oktober met pensioen gaat als pastoor en moderator van de federatie Kortemark-Krekedal. Christ Demeester van de federatie Staden wordt vanaf 1 oktober medepastoor en coördinator van de federatie Kortemark-Krekedal.

“Niks te maken met uitspraken”

Het bisdom benadrukt dat het vertrek van Germain Dochy niks te maken heeft met zijn omstreden uitspraken. De pastoor vroeg zijn eervol ontslag immers al aan vóór hij die bewuste uitspraken deed.

Germain Dochy is afkomstig van Sint-Eloois-Winkel. Hij studeerde in 1963 af aan het seminarie in Brugge en werd op 24 juli van dat jaar tot priester gewijd. Hij werd benoemd in het college in Veurne, waar hij les gaf en surveillant was. In 1980 werd hij medepastoor in Gistel, op 17 juli 1988 werd hij benoemd als pastoor van Kortemark. Een functie die hij meer dan een kwarteeuw heeft vervuld.

(TV – Foto a-Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier