Priester Luk Brutin is ook niet welkom in Tielt voor begrafenis, familie wijkt uit naar Aalter

Luk Brutin: "Het doet mij enorm veel pijn dat ook mijn kankerpatiënten, die mij nauw aan het hart liggen, zo getroffen worden." © Kurt
Redactie KW

Een man die overleed aan kanker wou in Tielt begraven worden met Luk Brutin als priester, maar dat werd niet toegestaan door de plaatselijke deken.

Afgelopen maand waren woelige tijden in Zwevezele. Priester Luk Brutin werd op non- actief geplaatst, maar dit voorval treft ook de kankerpatiënten en hun familieleden. Toen een 44-jarige Tieltenaar de diagnose kanker kreeg, zocht hij steun in de Sint-Aldegondiskerk bij priester Luk Brutin. De priester was een luisterend oor en begeleidde de man tot aan zijn sterfbed. De priester was er ook voor de familieleden en op vraag van de man diende Luk Brutin enkele dagen voor zijn overlijden de ziekenzalving toe in het Sint- Andriesziekenhuis. Toen de priester het allerlaatste gesprek voerde met de man werd duidelijk dat hij ervoor koos om begraven te worden in de kerk. Hij stelde voor om in de Sint-Pieterskerk in Tielt begraven te worden, maar dan wel met priester Luk Brutin die de afscheidsviering verzorgde.

“Deken Filiep Callens reageerde fout en toonde geen medeleven” – Luk Brutin

Toen de man overleden was, deed men er alles aan om zijn allerlaatste wens in vervulling te laten gaan. De begrafenisondernemer ondernam de nodige stappen en nam contact op met deken Filiep Callens van Tielt. Toen bleek dat een uitvaart met priester Luk Brutin niet kon doorgaan in de Sint-Pieterskerk en zelfs niet in alle kerken van de pastorale eenheid Tielt. Voor de echtgenote en voor de familie was dit een klap in het gezicht. Uiteindelijk vonden ze een oplossing en werd de man begraven in de parochiekerk van Aalter met priester Luk Brutin als voorganger.

Medeleven

“Ik had inderdaad een goede band met het gezin”, bevestigt Luk Brutin. “Ze kwamen vaak naar de Sint-Aldegondiskerk om te bidden. Ze kregen er kracht door en konden praten met andere kankerpatiënten. De echtgenote van de overledene deed er alles aan om de allerlaatste wens van haar man in vervulling te laten gaan. Dat was begraven worden in de stad waar hij geboren werd en waarbij ik de dienst mocht voorgaan. Het is dan een zeer triestige zaak dat dit niet mogelijk was. Deken Filiep Callens reageerde fout en toonde geen medeleven. Dat het bisdom de beslissing nam om mij op non-actief te plaatsen, daar draag ik de pijn van. Maar het doet mij enorm veel pijn dat ook mijn kankerpatiënten, die mij nauw aan het hart liggen, zo getroffen worden.”

Deken Filiep Callens:
Deken Filiep Callens: “Ik wil de vrede bewaren, er is al genoeg onvrede.”© Nele

Ook deken Filiep Callens wou kort reageren. “Ik vind het heel erg dat die man overleed aan kanker en toon mijn medeleven naar de familieleden toe. Een verlies is altijd erg. De begrafenis mocht wel plaatsvinden in de Sint-Pieterskerk en ik kon de dienst ook zelf leiden, maar dat wilde men niet. Ik kon priester Luk Brutin niet toelaten in mijn kerk. Ik wil de vrede bewaren, er is al genoeg onvrede. Daarnaast wil ik niet dat er in Tielt hetzelfde gebeurt als in Zwevezele.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier