Priester die biechtgeheim niet wou schenden doorverwezen naar correctionele rechtbank

Meesters Patrick Martens en Jan Leysen hoorden de raadkamer de redenering van 'schuldig verzuim' volgen. © TLG
Redactie KW

De Brugse raadkamer verwees priester Alexander Stroobandt door naar de correctionele rechtbank. De man wordt verdacht van schuldig verzuim.

Toen iemand in 2015 de priester opbelde om te zeggen dat hij uit het leven wou stappen, greep de priester niet in. “Ik was aan handen en voeten gebonden door het biechtgeheim“, verklaarde hij daarover. “De man vertelde mij alles in volle vertrouwen. Dat kon ik niet schenden.”

De weduwe van de overledene zag nadien op zijn gsm dat hij nog contact had gehad met de priester. Zij vond dan ook dat hij hem moest helpen. De vrouw diende klacht in en het parket besliste om de priester te vervolgen wegens schuldig verzuim. De raadkamer volgde die redenering en verwees hem deze morgen naar de rechtbank door. Daar riskeert de man binnenkort een boete en een gevangenisstraf tussen acht dagen en een jaar.

De priester beroept zich op zijn biechtgeheim, maar daar kan de burgerlijke partij zich absoluut niet in vinden. “We leven in een seculiere maatschappij. Als je mensen moet helpen, dan doe je dat ook“, aldus meester Patrick Martens. De verdediging toonde begrip voor de beslissing van de raadkamer. “De raadkamer stelt dat het niet zijn taak is om over het biechtgeheim te oordelen, dat debat zal ten gronde moeten gevoerd worden”, aldus meester Jan Leysen. “We zullen op het proces proberen aantonen dat hij niet strafwaardig is. Het siert hem om zijn biechtgeheim te respecteren.”

(TLG/Belga)

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier