Priester Daniel Alliet uit Wijtschate moet Begijnhofkerk in Brussel verlaten

Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De uitgeweken West-Vlaamse priester Daniel Alliet vreest dat hij wordt overgeplaatst en de Begijnhofkerk in Brussel achter zich moet laten.

De West-Vlaamse priester werkt al meer dan een kwarteeuw in Brussel, waar hij zich voluit inzet voor de vierde wereld. In Brussel vangt hij onder andere Afghaanse vluchtelingen op in de Begijnhofkerk. Maar in een gesprek met aartsbisschop Léonard vernam de priester dat hij mogelijk wordt overgeplaatst naar Molenbeek. Dat meldt De Standaard donderdagochtend.

“Onze mensen weigeren deze beslissing te aanvaarden en willen een echte dialoog aangaan”, zegt priester Alliet. “Ik wil geen oorlog beginnen, maar het is onze overtuiging dat ons pastoraal werk niet mag worden afgesneden of beknot, maar juist moet worden versterkt.”

Volgens het aartsbisdom is de overplaatsing maar een van de denkpistes en is er nog geen definitieve beslissing.

Interview

Veertien dagen geleden verscheen in Krant van West-Vlaanderen nog een uitgebreid interview met Daniel Alliet. Toen vertelde hij over de groep Afghanen die in de Begijnhofkerk in Brussel verblijven.

“Een groep van zo’n 200 Afganen verblijft nu in de kerk”, zei hij toen in de krant – zie pdf – , “Maar ik vrees dat hun actie weinig zal uithalen. De actie is begonnen in juni vorig jaar. Een groep Afghanen heeft de kerk toen 5 dagen bezet om staatssecretaris Maggie De Block te vragen om geen kinderen terug te sturen naar Afganistan. Dat was een duidelijk signaal. In september zijn ze overgegaan tot een permanente bezetting in de hoop in ons land te mogen blijven zolan er in Afghanistan oorlog heerst. De strijd gaat zeker voort, maar onder welke vorm is nu nog niet duidelijk.”

Interview Daniel Alliet in Krant van West-Vlaanderen van 4 april 2014.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier