President Xi Jinping zet transparantie centraal in Brugge

© BELGA
Redactie KW

De president van China Xi Jinping heeft dinsdag tijdens een speech in het Europacollege in Brugge iedereen uitgenodigd een bezoek aan zijn land te brengen om zo zelf een beeld van China te vormen.

“Ik nodig jullie allemaal uit naar mijn land. Wat je hoort kan vals zijn, maar wat je ziet is waar”, aldus Jinping.

Xi Jinping opende met een weetje: het Europacollege en de Volksrepubliek China zijn opgericht in hetzelfde jaar, namelijk in 1949. “Sindsdien hebben we de dialoog en de samenwerking geopend met Europa. China en de Europese Unie hebben een van de belangrijkste bilaterale samenwerkingen in de wereld, en er is nog veel potentieel”, zei de president. “Maar daarvoor moeten we elkaar nog beter leren kennen, en de geschiedenis is de sleutel voor de toekomst.”

Vals en waar

De president nodigde iedereen, onder wie studenten van het Europacollege, uit om China nog beter te leren kennen. “Wat je hoort kan vals zijn, maar wat je ziet is waar”, besloot de president.

Na zijn speech trok een ruime delegatie naar het Provinciaal Hof in Brugge. Even voor de aankomst van de president werd de orde even verstoord door iemand die over de omheinig liep, en in het Chinees begon te roepen. De rust keerde na ingrijpen van de politie snel terug.

Bedrijfsleiders

In het Provinciaal Hof kregen de president en zijn vrouw enkele geschenken en mochten ze het gouden boek van de provincie en de stad Brugge ondertekenen. Over de middag luncht hij met enkele bedrijfsleiders, alvorens zijn bezoek aan België af te ronden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier