Praatcafé over dementie in Poperinge geeft steun aan mantelzorgers: “Het taboe moet verdwijnen”

Leen Vandevyver van het OLV Gasthuis, Els Thieuw van Huize Proventier, Jan Vanneste van CM-thuiszorgcentrum en Josefien Thieuw van CM-dienst maatschappelijk werk. (Foto MD) © DEPESTELE MICHAEL
Redactie KW

Sinds kort zijn er twee keer per jaar praatcafés rond dementie in De Gilde op het Rekhof. Dokter Geert Gabriël, geneesheer-specialist van het Jan Ypermanziekenhuis, gaf er afgelopen donderdag meer uitleg over de medische aspecten van dementie.

Het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis, Huize Proventier en het Thuiszorgcentrum CM Ieper en Poperinge organiseren samen dit praatcafé. Op donderdag 17 april kwam dokter Geert Gabriël, geneesheer-specialist van het Jan Ypermanziekenhuis, er praten over de medische aspecten van dementie.

Dementie is een hersenaandoening waardoor iemand langzaam aftakelt en afhankelijk wordt. “Het praatcafé brengt ‘mantelzorgers’ samen, mensen die zieken begeleiden. Onder leiding van professionele hulpverleners worden ervaringen uitgewisseld onder lotgenoten. Ze kunnen er hun emoties ventileren en elkaar steunen. Met het praatcafé willen we de problematiek rond dementie naar voren brengen en het taboe doorbreken dat er nog steeds heerst. Leven met iemand met dementie is niet alleen kommer en kwel. Mensen met dementie en hun mantelzorgers kennen ook veel positieve momenten. Dat willen we accentueren.”

Proces

Mensen die dementie hebben, maken een proces door. Ze gaan niet plots van alles naar niets. Dokter Geert Gabriël: “Vaak krijgen mensen met dementie eerst een andere diagnose: depressie, een hersentumor of Parkinson. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig aandoeningen. De bekendste is de ziekte van Alzheimer, maar ook frontotemporale dementie en Lewy-Body-dementie komen vaak voor.”

(Laurie Bailliu)

Meer over dementie en verschillende getuigenissen in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 25 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier