Poperingse Janne en Bryan Quaghebeur wonen in Zuid-Amerika

Repro CB
Redactie KW

Janne Verbeke en Bryan Quaghebeur wonen en werken in Zuid-Amerika. Bryan werkt er voor een Belgische firma en Janne geeft er les. Na drie maanden Ecuador vertoeven ze sinds kort in Panama.

Janne Verbeke (23) en Bryan Quaghebeur (25) zijn al sinds 2011 een koppel. Janne is afkomstig uit de Haandekotstraat in Haringe en Bryan woont in de Dasdreef in Poperinge. Janne was actief bij Chiro Haro en Bryan bij KSA Poperinge. Beiden volgden les in het Sint-Janscollege.

“Het is pas in het buitenland dat je beseft hoe goed we het in België hebben”

Sinds 2015 werkt Bryan voor een baggerbedrijf en verblijft daardoor geregeld in het buitenland. Vriendin Janne studeerde in juni 2017 af als leerkracht Nederlands, Godsdienst en Engels en besloot om mee te gaan met Bryan. “Het was als koppel niet altijd evident om zo lang uit elkaar te zijn”, begint Janne te vertellen. “Toen het einde van mijn studies in zicht kwam, liet Bryan aan het bedrijf weten dat ik zou meegaan naar het buitenland. Zo kreeg hij een andere opdracht: vijf maanden werken om vervolgens één maand vrij te zijn.”

Onverwachte wending

“Begin oktober vertrokken we richting Ecuador. Bryan volgt er de werkzaamheden van een schip en ondertussen zocht ik werk”, gaat Janne verder. “Ik vond uiteindelijk een lesopdracht voor twee maanden in een privéschool. Leerkrachten Engels zijn hier beheerd. Ik werkte er vrijwillig en heb er al veel bijgeleerd. Ondertussen veranderde Bryans project van locatie en moesten wij bijgevolg ook mee verhuizen. Op die manier ligt ons buitenlands avontuur eigenlijk nooit volledig vast en dat zorgt voor onverwachte wendingen. Zo kwamen we begin januari aan in Panama. Wat er daarna volgt, weten we nog niet. Het is zelfs nooit zeker dat we binnen hetzelfde land op één plaats blijven.”

Geen vakantie

“We verblijven ondertussen een tweetal weken in Panama en volgende week mag ik op gesprek in een Nederlandse school. Panama heeft een grote Vlaams-Nederlandse community en bijgevolg ook kinderen die Nederlands onderwijs nodig hebben. Tijdens de weekends proberen we wat van het land te ontdekken. We hebben al veel mooie dingen gezien en ervaringen opgedaan voor het leven. Maar het is uiteindelijk ook niet allemaal rozengeur en maneschijn”, bekent Janne. “Uiteindelijk moet ik in elk land of stad opnieuw op zoek naar werk en voor Bryan zijn de lange werkdagen niet te onderschatten. Veel mensen denken dat het een buitenlandse vakantie is van vijf maanden, maar dat is het zeker niet. Zolang we het leuk vinden, blijven we dit doen. In maart keren we voor een maand terug naar huis en daar kijken we wel naar uit. Het is pas in het buitenland dat je beseft hoe goed we het in België hebben. In april vertrekken we opnieuw voor vijf maanden, maar uiteraard niet voor we een Hommelbiertje gedronken hebben met de vrienden in Poperinge. Want dat blijft echt wel onze thuis”, voegt Janne er nog aan toe. (CB)