Poperingse gewezen eerste schepen Werner Claeys overleden

Werner Claeys overleed op 68-jarige leeftijd. © foto MD
Redactie KW

In het Ieperse ziekenhuis is donderdag Werner Claeys (68) overleden.

Hij was meer dan dertig jaar actief in de Poperingse gemeentepolitiek, en was er ooit eerste schepen. Maar hij was er wel steeds het ‘enfant terrible’. De uit Proven afkomstige gewezen advocaat verloor ooit zijn bevoegdheden als schepen, en werd uit diverse partijen gezet.

Als student al was Werner Claeys bezeten van het Vlaams-nationalistische gedachtegoed. Vanaf 1 januari 1983 werd hij schepen voor de Volksunie, in de coalitie van burgemeester Marc Mahieu (PVV) en de BSP. Daarmee werd in Poperinge 58 jaar hegemonie van de CVP verbroken. Maar tijdens de tweede legislatuur van burgemeester Marc Mahieu (kartel onder de naam ‘Samen Verder’) werd Werner Claeys zijn bevoegdheden als schepen ontnomen.

“Maar ik ben een politiek beest, en de microbe zal mij nooit loslaten”, zei Werner Claeys toen. Na de teloorgang van de VU in Poperinge (in 1994) zat hij zes jaar alleen in de gemeenteraad voor de Volksunie. In de zomer van 2000 stapte Claeys over naar het Vlaams Blok. Hij behaalde in oktober 2000 opnieuw zijn zitje in de raad. Maar hij werd na een interne ruzie uit de partij gezet, en voor de verkiezingen van 2006 kwam hij op als lijsttrekker van zijn eigen partij: Poperings Belang. Niemand van die lijst werd echter verkozen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2013 werd Werner Claeys opnieuw opgenomen in de rangen van het Vlaams Belang, en kreeg hij de tweede plaats op de lijst. Hij werd echter niet verkozen. Dat betekende het einde van zijn politieke loopbaan.

Roesbrugge

Nadat hij zijn job als advocaat verloor, en niet meer verkozen was als gemeenteraadslid, ging het bergaf met Werner Claeys. Hij werd in 2001 zelfs uit zijn huurhuisje in Proven gezet. Maar hij bleef steeds trouw de gemeenteraadszittingen volgen, tot zelfs de jongste vergadering. De jongste jaren woonde hij in Roesbrugge.

Na een onenigheid met de Poperingse Orde van de Hommelknop, organiseerde Werner Claeys in de jaren zeventig zijn eigen verkiezing van de Prins Carnaval van de Landelijke Pleuten. Aan deze verkiezing namen jarenlang kandidaten deel uit een zevental dorpen rond Proven. De latere minister Johan Vande Lanotte uit Stavele werd er ooit tot Prins gekroond.

Werner Claeys zal in intieme kring begraven worden.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier