Poperinge koopt site Vroonhof volledig aan

We zien schepen Ben Desmyter, burgemeester Christof Dejaegher en schepen Loes Vandromme voor de gronden die nu gekocht kunnen worden. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De plannen voor de Vroonhofsite zijn drastisch veranderd. Het gemeenschapsonderwijs is niet langer van plan om een nieuwe school te bouwen op het Vroonhof, maar wel aan het Rekhof. Daardoor kan het stadsbestuur de volledige Vroonhofsite aankopen.

De Vroonhofsite is een van de grootste investeringsprojecten van het stadsbestuur voor de komende jaren. Al op 29 april 2010 sloten het gemeenschapsonderwijs en de stad Poperinge een samenwerkingsovereenkomst. Dat resulteerde in een masterplan dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 4 juni 2012. Daardoor kon de stad op 1 september 2016 al een deel van de Vroonhofsite aankopen. “Het ging om zowat 60 procent van de volledige Vroonhofsite die we kochten voor 1,25 miljoen euro”, legt burgemeester Christof Dejaegher uit. “Vervolgens schreven we een studieopdracht uit voor het openbaar domein en totaalvisie op de stadsgebouwen, maar dat was geen succes.” Slechts één studiebureau diende een offerte in en dan nog na de deadline. Daardoor liep het dossier vertraging op. De vertraging bood het gemeenschapsonderwijs wel de kans om haar koers te wijzigen.

WK-dorp

“Wij werden gecontacteerd door het gemeenschapsonderwijs dat liet weten dat ze afziet van de plannen om een nieuwe school te bouwen op de Vroonhofsite”, vervolgt de burgemeester. “Nu willen ze de nieuwe basis- en secundaire school volledig bouwen op het Rekhof, waar momenteel IBO Hopsakee en het WK-dorp is, en de resterende gronden op de Vroonhofsite verkopen. Aangezien we als stad een voorkooprecht hebben op die gronden, wilden we deze kans niet laten liggen.”

“Door de aankoop hebben we meer ruimte voor parkeerplaatsen en groen in het stadscentrum”

De stad koopt de resterende 40 procent van de gronden voor een bedrag van 1,35 miljoen euro. “Dat is inderdaad meer geld voor minder grond, maar de gronden zijn duurder doordat ze meer vooraan aan de zichtkant van de site liggen”, vervolgt de burgemeester. “Daardoor krijgen we veel meer mogelijkheden voor de site en moeten we een compleet ander concept bedenken. Uiteraard blijft het de bedoeling dat het Huis van het Kind, de kinderopvang en de nieuwe academie blijven op de Vroonhofsite, maar doordat er meer ruimte is, kunnen we het culturele luik versterken en echt komen tot een Academie +, waarbij er ruimte voorzien wordt voor concerten. Een nieuw cultuurcentrum zal het niet zijn. Daarvoor houden we vast aan de herbestemming van de O.-L.-V.-kerk, maar wel een soort polyvalente zaal. Zeg maar een soort jeugdcentrum De Kouter voor cultuur.” Er is niet alleen meer ruimte voor gebouwen, maar ook voor andere zaken. “Ik denk ook aan parkeerplaatsen”, vervolgt Christof Dejaegher. “De aankoop kan dus dé oplossing zijn voor om het even welke parkeerdruk die nog kan ontstaan in de stad. Het biedt ook de kans om de nodige extra groene ruimte te creëren in het stadscentrum. Het belang hiervan mag niet onderschat worden. De Vroonhofsite wordt hét stadsreconversieproject van de toekomst.”

Nieuw masterplan

De verkoop van de gronden moet wel nog goedgekeurd worden door de dienst Vastgoedtransacties. Tijdens de gemeenteraad van maandag 2 juli mag de gemeenteraad zich buigen over de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met het gemeenschapsonderwijs. Naast de verkoop van de gronden stelt die onder meer ook dat het gemeenschapsonderwijs zijn nieuwe school bouwt tegen uiterlijk 1 januari 2022. Het gemeenschapsonderwijs moet het stadsbestuur minimum zes maanden vooraf verwittigen van de bouw van de school, zodat de stad tijdig een andere locatie voor IBO Hopsakee kan vinden. “In samenwerking met de provincie zullen we ook een nieuw masterplan opmaken. De goedkeuring daarvan zal voor de volgende legislatuur zijn, maar we hebben de indruk dat alle fracties deze visie op de Vroonhofsite ondersteunen en dan ook bereid zullen zijn om in de volgende legislatuur de plannen goed te keuren. Het is ook niet zo dat ze volledig van nul zullen moeten herbeginnen. Zo is de archeologische voorstudie al afgerond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier