Poolse Shermantank krijgt nieuwe plek in Tielt

Foto LVA
Lieven Vancoillie

De Poolse Shermantank, het Tielts monument in het kader van herdenkingen van de twee oorlogen, werd naar zijn nieuwe stek overgebracht. Door de geplande bouw van het nieuwe jeugdcomplex naast het zwembad verhuist de tank naar de overkant, naast de VDAB Werkwinkel.

De tank en bijhorend monument houden de herinnering in stand aan de bevrijding van de stad op 8 september 1944 door generaal Stanislaw Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie.

Op 8 september 1979 werd de authentieke Shermantank ingehuldigd, in aanwezigheid van generaal Maczek. Ditzelfde type tank werd gebruikt tijdens de bevrijding van Tielt. Het stadsbestuur heeft deze tank in bruikleen van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

Geïntegreerd in een groenzone

“In voorbereiding van de bouw van de nieuwe jeugdlokalen nabij het zwembad en de judolokalen, werd een andere locatie en bijhorend monument voorzien voor de Shermantank die tot op heden op het Maczekplein gelokaliseerd is. De Shermantank wordt geïntegreerd in de groenzone ter hoogte van de VDAB Werkwinkel“, zegt infoambtenaar Tine Vercruysse.

Op 11 november wordt de Shermantank opnieuw ingehuldigd op een plechtigheid

Foto LVA
Foto LVA

Architect Steven De Vrieze uit Tielt stond in voor het ontwerp van het vernieuwd herdenkingsmonument, dat geïntegreerd werd in een groenzone ter hoogte van de VDAB Werkwinkel. Het monument bestaat uit een sokkel in architectonisch beton, waarop de tank komt, en een bijhorende gedenkwand”, aldus burgemeester Els De Rammelaere.

Rustplaats met een zitbank

“Rondom wordt er een verharding in kasseien voorzien, verwijzend naar de Tieltse bestratingen ten tijde van de bevrijding. Een opfrissing van de resterende groenzone en het plaatsen van een zitbank zullen ervoor zorgen dat het monument niet enkel een object is, maar ook een rustplaats”, geeft schepen Veerle Vervaeke nog mee.

Foto LVA
Foto LVA

Tientallen geïnteresseerden woonden donderdagmiddag de verplaatsing van het tankmonument bij. Aarselenaar Guy Van Wassenhove (van bouw- en betonwerken) uit Aarsele werkte in opdracht van de stad Tielt en architect Steven De Vrieze de opdracht uit.

“Dit is inderdaad wel een heel speciale opdracht, maar we hebben op veel vlakken ervaring.” Het tankmonument werd ook volledig herschilderd. “Voor de juiste kleurbepaling trokken we naar een modelbouwbeurs in Brugge. Zo hebben we het juist Poolse groen gevonden.”

Foto LVA
Foto LVA

De Shermantank werd in 2002 al verplaatst op het Maczekplein, toen naar aanleiding van de bouw van de Europahal. Ook nu verkiest het stadsbestuur om de tank op het Generaal Maczekplein te behouden.

Burgemeester Els De Rammelaere en de schepenen Veerle Vervaeke en Grietje Goossens en stadssecretaris Hendrik Vandenbruane kwamen een kijkje nemen. Je ziet inderdaad niet elke dag een tank door Tielt rijden. Na nog geen twee uren stond de tank op zijn nieuwe plaats. Met de loop in de richting van Ruiselede, zoals het hoort.

https://www.youtube.com/watch?v=rYFfLCmsBLk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier