Poolse bedelaar is ‘verhuisd’ van Blankenberge naar Oostende

Redactie KW

De Pool Damian Dychtanowicz (32), die eerder deze week in Blankenberge tot vijf keer toe werd opgepakt en gedumpt in een veld ver buiten de stad, verblijft nu in Oostende.

“Ik had genoeg van de manier waarop ik in Blankenberge werd behandeld en besloot naar Oostende te trekken”, vertelt Damian ons in de Kapellestraat in Oostende. “Ik hoop dat de politie hier iets meegaander is, want wat de politie in Blankenberge mij aandeed is mensonwaardig. Nochtans werd ik de eerste twee maanden dat ik daar verbleef niet lastig gevallen. De mensen kenden me daar al. Nu probeer ik mijn geluk te vinden in Oostende.”

Damian komt uit een klein dorpje met amper 13 huizen in Polen, een honderdtal kilometer van Poznan. “Het leven is er hard, daarom besloot ik op jonge leeftijd weg te trekken om elders mijn geluk te gaan zoeken”, vertelt hij. “Ik verbleef al in verschillende landen, waaronder Ierland, Frankrijk en Duitsland. Nergens werd ik zo behandeld als hier. Daar laten ze je met rust. De politie heeft er haar prioriteiten gesteld op de harde criminaliteit, en niet op een bedelaar die niemand kwaad doet zoals ik.”

Gedoogd in Oostende?

Carlo Smits, perswoordvoerder van PZ Oostende, was nog niet op de hoogte van de komst van Damian naar Oostende. “In principe mag ook in Oostende niet gebedeld worden”, zegt hij. “Komen we een bedelaar tegen, dan vragen we de persoon rustig om de plaats te verlaten. In principe zouden we het geld, dat hij op dat moment in zijn bezit heeft, in beslag moeten nemen, maar we zijn ook mensen. De persoon in kwestie wordt in principe niet opgepakt, tenzij hij overlast veroorzaakt. Dan nemen we hem mee naar het bureau en nemen we het geld wel in beslag. Het geld wordt dan bezorgd aan het plaatselijke OCMW. Elke politiezone gaat ook anders te werk. Over hoe de politie van Blankenberge optreedt kunnen wij ons niet uitspreken.”

(JR – Foto JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier