Poolse bedelaar dag na dag weggejaagd uit Blankenberge

Damian werd dinsdagavond op een trein naar Gent-Sint-Pieters gezet. © Simon Mouton
Redactie KW

De Poolse bedelaar Damian Dychtanowicz (32) wordt nu al een week elke dag opgepakt, in de cel gestopt en ‘s avonds ver van het centrum van Blankenberge gedumpt.

Het bedelverbod in het centrum van Blankenberge is nog maar twee weken van kracht, maar wordt wel al meteen krachtdadig toegepast. Door dat verbod is het verboden om te bedelen in het stadscentrum en op 100 meter van een openbare inrichting. De politie pakte om die reden de Poolse bedelaar Damian samen met zijn hondje Sara al vijf dagen na elkaar op. Op die manier wil de kustgemeente een einde maken aan de bedelaars die slecht zouden zijn voor het imago.

Opvallend: al ruim een maand liep Damian, de enige bedelaar in Blankenberge, rond in het centrum van de kuststad. Pas sinds het ingevoerde bedelverbod kwam hij in de kijker van de lokale politie. De missie van het stadsbestuur leek aanvankelijk niet te lukken. Vijf dagen na elkaar keerde de Pool terug naar zijn vertrouwde plaats in de Kerkstraat. Dinsdagavond werd hij uiteindelijk, naar eigen zeggen op bevel van het stadsbestuur van Blankenberge, door de politie op een trein naar Gent gezet. “Onmenselijk”, vindt de Pool zelf.

De Poolse bedelaar Damian wordt nu al enkele dagen na elkaar opgepakt en buiten Blankenberge gedumpt.
De Poolse bedelaar Damian wordt nu al enkele dagen na elkaar opgepakt en buiten Blankenberge gedumpt.© MM

Bedelen is verboden

Bij de lokale politie zitten ze zelf verveeld met de zaak, maar handelen ze in opdracht van het stadsbestuur. Volgens burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) wordt enkel de wet toegepast. “We hebben hem nu in het Pools uitgelegd dat het verboden is. Hij zegt dat hij het nu begrepen heeft”, aldus Patrick De Klerck. “Andere bedelaars hebben we nog niet opgemerkt.” De Liga voor Mensenrechter overweegt alvast juridische stappen tegen het bedelverbod. (MM)

Lees het volledige verhaal in het Brugsch handelsblad van vrijdag 8 juli

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier