Politiezone Westkust voert pilootproject met een experimentele strandscanner

28/09/16 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:20

PZ Westkust werkt mee aan een pilootproject waarbij een experimentele strandscanner de bewegingen van drones of kleine bootjes op en rond het strand nauwgezet kan opvolgen.

Politiezone Westkust voert pilootproject met een experimentele strandscanner

Korpschef Nico Paelinck bevestigt het nieuws dat woensdag in Het Nieuwsblad te lezen stond. Het project, genaamd SafeShore, en waar ook de Belgische Koninklijke Militaire Academie aan meewerkt, zal vanaf 2017 getest worden.

Radarsysteem van lasers

Het doel van SafeShore is om de grenzen, of in het geval van PZ Westkust de kust, beter te beschermen. Het systeem kan aangesloten worden op bestaande apparatuur en controleert continu de grenslijnen met de modernste technologie. Kleine drones die vertrekken van burgerbootjes, geleide parachutes, kleine bootjes binnen een straal van 50 tot 300 meter of mensen die vanuit de zee komen, zullen accuraat gedecteerd worden. Het systeem kan dus ingezet worden tegen het smokkelen van drugs of zelfs mensen.

De apparaten zijn uitgerust met een radarsysteem, dat gebruik maakt van lasers. Concreet zullen drie proefopstellingen worden ingezet. Er worden ook 3D-beelden en geluiden opgenomen. Wanneer het systeem iets opmerkelijks detecteert, worden de politiediensten meteen verwittigd. De apparatuur wordt zo afgesteld, dat enkel verdachte objecten worden opgevangen, zodat meeuwen of badende gasten niet zorgen voor een alarmsignaal.

"Kritieke infrastructuur beveiligen"

"We willen vooral kennis opdoen", aldus korpschef Nico Paelinck. "Het is de bedoeling om onze meer kritieke infrastructuur nog meer te gaan beveiligen, denk daarbij aan de luchtmachtbasis in Koksijde, de landmachtbasis van Lombardsijde maar ook de jachthavens, zoals die van Nieuwpoort. En uiteraard kennen we hier de problematiek van illegalentrafiek. Dit systeem kan ons helpen."

PZ Westkust is een van de eerste partners die op de boot springt. Ook in Israël en Roemenië zal het systeem verder getest worden.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!