Politiezone Vlas krijgt dan toch volledig nieuw gebouw in Kortrijk

Het nieuwe politiegebouw krijgt een deels blauwe gevel en wordt omgeven door groen. (GF)
Axel Vandenheede

In de Renaat de Rudderlaan in Kortrijk komt er dan toch een nieuw politiegebouw.

Politiezone Vlas wilde het gewezen schoolgebouw van Howest eerst renoveren, maar een nieuwbouw is efficiënter. “Het gebouw telt drie bouwlagen en indien nodig kan er nog een vierde bouwlaag komen”, stelt Vincent Van Quickenborne.

“Midden 2014 kocht de politiezone het gebouw en kreeg korpschef Rino Defoor de opdracht om daar een nieuwe politiegebouw te bouwen”, stelt Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk en voorzitter van het politiecollege. “Na intern overleg werd dan eind 2015 een DBM-opdracht gelanceerd: het consortium dat de opdracht aanvaardde, zou instaan voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het gebouw.”

De binnenkant van het politiegebouw zal er zo uitzien. (GF)
De binnenkant van het politiegebouw zal er zo uitzien. (GF)

Vier consortia werden weerhouden om het project PC3H, politiecommissariaat Drie Hofsteden, te realiseren, maar geen enkele opteerde voor een renovatie. Dat zou te duur en klimaatonvriendelijk zijn. “Daarom werd gekozen voor de realisatie van een nieuwbouw”, stellen Vincent Van Quickenborne en Rino Defoor. “Het commissariaat zal energiezuinig en functioneel zijn, er is veel aandacht voor groenaanleg en het gebouw is compact, maar uitbreidbaar. Het commissariaat zal drie bouwlagen tellen, maar indien nodig kan er nog een vierde van 2.000 vierkante meter bijkomen.”

35 miljoen euro

THV Vlas Drie Hofsteden is de aannemer. Dat is een consortium van Stadsbader, Building Group Jansen, Goedefroo+Goedefroo Architecten, Architecten- en Ingenieursbureau D’Hondt en Istema. Stadsbader en Group Jansen zullen het gebouw 20 jaar lang onderhouden. De kostprijs voor het nieuwe politiegebouw is 25.959.874 euro all-in. Daarbij moet wel nog de 8,975 miljoen euro worden gerekend die de zone aan Howest betaalde voor het schoolgebouw. Dat brengt de totale kost op een kleine 35 miljoen euro.

Slechte locatie

CD&V Kortrijk, die zijn idee voor een nieuw commissariaat op Kortrijk Weide in 2013 afgeschoten zag worden, reageert positief maar ook kritisch. “Investeren in een nieuw commissariaat is de juiste beslissing”, stelt fractieleider Hannelore Vanhoenacker. “De politie verdient een moderne huisvesting. We stellen vast dat alle bouwconsortia die geselecteerd werden, stellen dat het bestaande Howest-gebouw niet te renoveren en om te vormen was tot een gedegen gebouw. Ze beamen hiermee de stelling die al meermaals door de CD&V-fractie in de politieraad naar voor werd gebracht. Volgens burgemeester Van Quickenborne was het wel een geschikt gebouw en was de aankoop in 2014 daarom een unieke opportuniteit. Van de opportuniteit van blijft alleen de aankoopprijs van 8,9 miljoen euro en de slechte locatie over.”

Gat in de begroting

CD&V Kortrijk had dus het het nieuwe politiegebouw op een andere plaats gezien. “We deden daartoe de laatste jaren diverse voorstellen van geschikte locaties maar die werden niet grondig onderzocht”, aldus Patrick Jolie, fractieleider in de politieraad. “Wat men ook beweert, door de ligging van het gebouw kan men niet daadkrachtig en klantvriendelijk werken. En dan is er nog de kostprijs. Eerst sprak men over een kostprijs van 15 miljoen euro. Maar de nieuwbouw blijkt nu net geen 26 miljoen euro te kosten, er is de aankoopprijs van het gebouw (8,9 miljoen euro), de tussenkomst van het SOK (1 miljoen euro)… De budgetbeheerder van de zone heeft maar 24 miljoen euro ruimte in zijn budgetten. Er is dus een serieus gat in de begroting.”

(AXV – GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier