Politiezone Kouter richt veiligheidscel radicalisering op

Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De politiezone Kouter richt een ‘lokale integrale veiligheidscel’ op voor het hele gebied van de zone. Zo’n veiligheidscel moet mogelijk geradicaliseerde personen in de gaten houden. Volgens burgemeester Karl Bonny van Ichtegem telt de regio twee geradicaliseerde figuren.

In een lokale integrale veiligheidscel (LIVC) wordt informatie uitgewisseld tussen onder meer lokale verenigingen, scholen en OCMW’s enerzijds en bestuurlijke en gerechtelijke autoriteiten anderzijds. “De bedoeling van een LIVC is mensen, die gevaarlijk zijn op vlak van terreur, op alle mogelijke manieren in de gaten te kunnen houden”, vertelt woordvoerster Annemie Wittesaele van de PZ Kouter, die actief is in Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Oudenburg en Torhout. “De bedoeling is nu op korte termijn een algemene vergadering te organiseren, waarin gemeenten en politie afspraken kunnen maken.”

Verdachte ‘elementen’

Eerder had Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) aangegeven dat in zeven Vlaamse gemeenten een ‘element’ woont dat niet op de voet gevolgd wordt, net omdat er in die gemeenten geen lokale integrale veiligheidscel is. Bij die zeven gemeenten één West-Vlaamse: Ichtegem.

“Onze gemeente besliste in juli om dergelijke veiligheidscel op te richten”, reageert Ichtegems burgemeester Karl Bonny (CD&V). “Maar de politiezone Kouter stelde voor om dat zonaal aan te pakken. Wat ik alleen maar kan toejuichen.”

Taskforce

“In het gebied van de politiezone wonen inderdaad twee mogelijk geradicaliseerde figuren”, vervolgt de burgemeester. “Eén daarvan woont in Ichtegem. Maar dat die mensen niet in de gaten gehouden worden, klopt niet. De politiezone telt een taskforce van drie mensen die zich daarmee bezighoudt. Maar een belangrijker probleem dan die ‘gekende figuren’, zijn de geradicaliseerde mensen die nog niét op die lijst staan. En daarom moet zo’n veiligheidscel opgericht worden.”

Bedoeling is dat de bestaande taskforce van de politiezone deel gaat uitmaken van de nieuw op te richten veiligheidscel. Dat de regio twee geradicaliseerde personen telt, wil de woordvoerster overigens niet bevestigen.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier