Politiehonden krijgen training in stationsgebouw Brugge

Redactie KW

Twaalf politiehonden – zowel pups als volleerde – van diverse politiekorpsen hebben deze week een groepstraining gekregen in het Brugse station. Naast gehoorzaamheidstraining stonden ook bijtoefeningen op het programma.

Menig treinreiziger keek raar op toen 12 politiehonden en hun begeleiders het Brugse station kwamen binnengewandeld. Van een bommelding of terreurdreiging was evenwel geen sprake. De patrouillehonden van het Brugse en de omliggende politiekorpsen komen wekelijks samen voor een groepstraining en deze keer vormde het station hiervoor het decor. Er namen zes honden deel van het Brugse politiekorps en zes honden van de politiezones Blankenberge, Middelkerke en Bredene-De Haan.

Met de trein naar Oostende

“Hier in het station kunnen onze honden enkele interessante oefeningen doen”, verduidelijkt politiehondenbegeleider Bart Bonne (45) van de Brugse politie. “We namen hen mee in de lift en op de roltrap om onder meer bijtoefeningen te doen. We doen ook gehoorzaamheidstraining. De jonge honden trainen samen met de volleerde exemplaren. De pups steken immers snel zaken op van hun oudere collega’s.”

Na de training in het station namen de honden de trein naar Oostende, waar een oefening volgde op de veerboot tussen de kaai en de vismijn. “Ook op de trein zelf deden we oefeningen, bijvoorbeeld op de bewegende ondergrond tussen twee wagons. De honden moeten in alle omstandigheden kunnen functioneren.” Ook de tien maanden oude Mechelse herder ‘Jacky’ nam aan de oefening deel. Enkele maanden terug veroverde deze pup de harten tijdens een bezoekje aan de Brugse rechtbank. “Jacky is intussen een indrukwekkend dier geworden”, lacht Jacky’s baasje Bart Bonne. “De mensen deinzen nu toch wel wat terug als ze hem zien. Maar hij is zeker nog niet volgroeid en moet nog veel leren. Of Jacky een goede politiehond zal worden, valt nu nog niet te zeggen. Hij is alvast een sociaal dier. Hij komt graag onder de mensen.”

Oefenen op het water

Maandelijks nemen de honden deel aan een provinciale training. “In september verleende de Brugse brandweer hiervoor bijstand”, vervolgt Bart. “Het brandweerkorps stelde toen een bootje en enkele mensen ter beschikking voor oefeningen op het water. We zijn hen hiervoor dankbaar. Ook binnen het Brugse politiekorps ondervinden we heel wat steun.” Voor Bart Bonne en zijn collega Bart Vercauteren bij de Brugse politie volgt binnenkort een cruciaal moment. Hun pups Jacky en Ty worden dan aan een uitgebreide medische screening onderworpen. “Als daar zou blijken dat ze niet voldoen, moeten we hard zijn. Dan kunnen ze niet deelnemen aan de verdere trainingen en houdt de opleiding op voor hen. Het is erop of eronder”, besluit Bart Bonne.

(AFr – Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier