Politie Westkust blijft alert na inferno in Grande-Synthe

Een beeld van de grenscontrole aan Le Perroquet. © MVQ
Redactie KW

Na het platbranden van het Noord-Franse vluchtelingenkamp in Grande-Synthe zette PZ Westkust onmiddellijk extra manschappen in bij de grensovergang in Adinkerke. De gevreesde toestroom van vluchtelingen bleef uit, maar de politie blijft waakzaam.

Ook Oostendenaar Patrick Legein, bestuurder van vrijwilligers-vzw Humain en mensenrechtenactivist, dacht niet dat de vluchtelingen via De Panne naar ons land zouden afzakken. Maar dat de situatie vroeg of laat zou escaleren, daarvan was hij wel overtuigd. Dinsdag ging Patrick zichzelf ter plaatse van de toestand vergewissen. Patrick wil eerst de foute berichtgeving ophelderen: “het is niet zo dat twee toevallige incidenten uit de hand zijn gelopen en dat die de oorzaak van de rellen waren. Maar ze waren wel de druppel die de emmer deed overlopen. Al maanden is er een nijpend plaatsgebrek in het nieuwe kamp dat nog geen jaar geleden werd gebouwd als tijdelijke opvang voor maximum 800 mensen. Maar toen het kamp in Calais werd opgedoekt zorgde dat voor een grote toestroom richting La Linière en hokten er ineens 1500 mensen samen.”

Seksueel misbruik

Als 6 tot 9 mensen samen in 1 shelter worden gepropt, dan wordt de sfeer grimmiger. Als de overheid en de 50 aangestelde mensen om toezicht te houden de andere kant opkijken wanneer mensensmokkelaars de anderen uitbuiten, dan loopt het mis. De spanning tussen de Iraakse Koerden en de Afghanen steeg met de dag en toen 90 Afghanen werden samengepropt in de community die van keuken werd omgedoopt tot slaapplaats, was het hek van de dam. In die veel te kleine ‘cabane’ konden ze enkel rechtopstaand slapen. Er bereikten ons schrijnende berichten over seksueel misbruik van minderjarigen. We kaarten het probleem al maanden aan bij alle instanties, maar nu is de maat vol.”

Mensensmokkel via internet

“Het is algemeen geweten dat er gesjoemeld wordt door de Iraakse Koerden”, vervolgt Patrick zijn verhaal. “In realiteit runnen mensensmokkelaars het kamp… Diegenen die toevallig geklist worden… dat is peanuts! De bekendste smokkelaar zit nu wel achter de tralies, maar hij heeft er 3,5 miljoen euro mee binnengerijfd. Het houdt immers niet op: vorig jaar zijn er 17.500 nieuwe mensensmokkelnetwerken ontdekt en E-smuggling via het internet is big business. De dramatische gevolgen van de wantoestanden in Grande-Synthe konden niet uitblijven: na het zoveelste incident werden maandagnacht alle shelters van gezinnen in de fik gestoken, want er werden overal jerrycans gespot… behalve bij de shelters van de jonge mannen achteraan… Duidelijker kan het niet zijn.”

Juridische stappen

Vzw Humain heeft een jaar lang gewerkt aan een rapport over de situatie in het vluchtelingenkamp bij Duinkerke en zal nu juridische stappen nemen om de schending van de mensenrechten aan te klagen. Patrick sprak met de vluchtelingen die zijn opgevangen in enkele naburige sportzalen en weet dat niemand van hen nog in Frankrijk wil blijven. De getroffen gezinnen koesteren nu een enorme haat tegen de Afghanen die, uit vrees voor represailles, met de noorderzon verdwenen, de meesten richting Calais. Patrick is boos: “ik pleit schuldig verzuim, want anders kan je het niet noemen als je mensen in elkaar ziet stuiken van ellende en niks doet. Minderjarigen worden aan hun lot overgelaten! Hoog tijd dat we de schuldige instanties op het matje roepen.”

Verscherpte alertheid

PZ Westkust verhoogde de controle aan de grens in Adinkerke en kreeg versterking van de federale cavalerie. Dinsdag onderschepten ze 30 transmigranten, woensdag een 16-tal. Het aantal is niet groter dan anders en niets wijst erop dat de vluchtelingen van La Linière richting De Panne trekken. De cijfers betekenen niet per se dat de transitmigranten uit La Linière afkomstig zijn, bovendien wagen sommigen via onze grens meer dan eens hun kans richting Engeland, waardoor ze meerdere keren in de telling worden opgenomen. PZ Westkust en de federale cavalerie volgen al langer via mobiele controles de transitmigrantenproblematiek aan de Westkust op, ook nadat de publieke heisa verdween na de ontruiming van Calais. Er zijn nog altijd statische én mobiele controles, waarbij PZ Westkust versterking krijgt van de federale cavalerie en van het CIK (interventiekorps van de federale politie). Ook de bussen vanuit Duinkerke worden gecontroleerd aan Le Perroquet. De cavalerie, voetpatrouilles en het mountainbiketeam houden controles op knooppunten en alle mogelijke plaatsen waar transitmigranten zich kunnen ophouden, ook in de duinen, op het strand, in het bos… Ook het interventiekorps en het VIP-team blijven extra alert.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier