Politie van Brugge toont hart voor zieke collega

Andy Van Coppernolle © MM
Redactie KW

Twee inspecteurs van de Brugse politie organiseren op 28 november een grote benefiet voor hun collega Andy Van Coppernolle (26). De twintiger zit sinds eind vorig jaar thuis met een zeldzame hersentumor aan zijn ruggenmerg.

De ziekte is niet levensbedreigend, maar medicatie tegen de ondraaglijke pijn bestaat er niet. “Niemand kan mij garanderen dat het ooit nog goed komt. De kans dat je drie keer de lotto wint is groter dan een hersentumor op die plaats te krijgen“, zegt Andy.

“Wandelen gaat nog net. Al blijft dat vooral beperkt tot kleine afstanden.” Het is met pijn in het hart dat politie-inspecteur Andy Van Coppernolle (26) vertelt over de gevolgen van de ziekte die hem al een jaar aan de kant houdt. Sinds zijn zestiende sukkelde Andy met warmtestralen in zijn benen. In de zomer van 2015 werd de pijn steeds erger en erger. De twintiger raadpleegde verschillende specialisten en dokters, maar steeds zonder resultaat.

“De dokters hadden zoiets nog nooit gezien”

“Niemand kon vertellen wat er met mijn lichaam aan de hand was. Ze hadden dergelijke symptomen nog nooit gezien”, getuigt Andy. Aanvankelijk dachten de dokters aan een hernia tussen de schouders die tegen het ruggenmerg duwde. Een foute vaststelling, zo bleek. Na maanden vol onderzoek en testen volgde in april dan toch de harde diagnose: een zeldzame tumor in zijn ruggenmerg. Wat volgde was een delicate operatie en 25 sessies radiotherapie. “Een stukje tumor lag te dicht tegen een zenuw. Om te vermijden dat ik kans liep op verlamming, werd geprobeerd om de laatste resten van het gezwel met radiotherapie te verwijderen.”

Traag herstel

Of de operatie volledig geslaagd is weet Andy niet. “Op dit moment staat mijn ruggenmerg nog steeds gezwollen door de operatieve ingrepen. Volgens de oncoloog heeft een zenuw lange tijd nodig om zich te herstellen. Het blijft dus bang afwachten. De laatste maanden waren voor de twintiger een periode vol twijfels en revalidatie. “Mijn zenuwen zijn zodanig beschadigd dat er een storing is van de signalen tussen mijn rechterbeen en mijn hersenen. Het gevolg is dat ik last heb van neuropathische pijn. Jammer genoeg bestaat voor die hevige pijnen geen medicatie”, zucht Andy.

“Ik weet niet of ik ooit nog volledig zal genezen”

Passages in de pijnkliniek van Oostende leverden weinig op. Vanaf deze maand gaat Van Coppernolle langs in het UZ Gent voor verdere behandeling in de hoop de pijn te kunnen verzachten. “De dokters vertellen me dat ik absoluut niet mag wanhopen. Hoe lang het zal duren voor ik terug de oude ben, kan niemand me vertellen. Het is zelfs niet zeker of er sprake zal zijn van volledige genezing”, getuigt Van Coppernolle, die sinds 2011 actief is bij de Brugse politie.

Benefiet

Om hun zieke collega te steunen organiseren inspecteurs Ruben De Jonghe en Jelle Vandenberghe op 28 november een grote benefiet. Met een 12-urenloop langs de Sint-Pietersplas hopen ze Andy financieel en mentaal te steunen. “In onze sector is collegialiteit heel erg belangrijk”, vertelt Ruben De Jonghe. “We hadden het gevoel dat we Andy een hart onder de riem moesten steken. Toen we het idee voor een benefiet verspreidden, waren de reacties unaniem positief. Andy is dan ook heel geliefd bij iedereen. Ondertussen hebben al verschillende politiekorpsen uit de streek hun aanwezigheid bevestigd.”

Voor Andy zelf betekenen de steunbetuigingen een grote troost. “Ik zal er dan ook alles aan doen om enkele uren aanwezig te zijn tijdens de benefiet. Het is niet in woorden te beschrijven hoe dankbaar ik iedereen ben voor de steun”, besluit hij. Wie wil meelopen of Andy financieel wil steunen kan op 28 november vanaf 10 uur terecht aan de Sint-Pietersplas.

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier