Politie trof vorig jaar 5.171 ‘onregelmatige vreemdelingen’ in West-Vlaanderen

De onderscheppingen werden vooral gedaan door de scheepvaartpolitie in Zeebrugge, de lokale politie van de zones Brugge, VLAS en Oostende en door de spoorwegpolitie West-Vlaanderen. © a-BELGA
Redactie KW

In 2017 werden in West-Vlaanderen 5.171 ‘onregelmatige vreemdelingen’ aangetroffen door de politie. Dat meldt het Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge.

Vorig jaar werden in West-Vlaanderen 5.171 onregelmatige vreemdelingen door de politie aangetroffen. “Dat zijn er – in tegen tot wat men zou verwachten – 28% minder dan in 2016, toen het er 7.221 waren, maar wel nog steeds de helft meer dan in 2015 (toen 3.296, red.). Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de bevoegde Kamercommissie”, zegt het Poperingse Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

De onderscheppingen werden vooral gedaan door de scheepvaartpolitie in Zeebrugge, de lokale politie van de zones Brugge, VLAS en Oostende en door de spoorwegpolitie West-Vlaanderen.

“Op 30 januari 2018 werd een actieplan voorgesteld dat onder andere voorziet in privébewaking ‘s nachts voor vijf snelwegparkings richting de kust en dagelijkse controleacties van de politie in stations en op treinen. Die leiden naar de snelwegparkings en langs de grote snelwegen. Er zou hiervoor actiegewijs het nodige politiepersoneel voorzien worden. Bijkomend zou er een markt worden geopend voor de bewaking van snelwegparkings door private veiligheid onder regie van de politie. In afwachting hiervan zette de politie onmiddellijk al extra personeel in om toezicht te houden, onder andere op de parking van Jabbeke bijvoorbeeld”, zegt Sabien Lahaye-Battheu.

33 mensen aangetroffen sinds actieplan

In de periode tussen 29 januari en 4 maart 2018 werden tijdens acties op de parking van Jabbeke 24 transmigranten aangetroffen en in Mannekensvere 6. In Westkerke, dat eind vorig jaar heropende, werden op 24 februari drie vluchtelingen aangetroffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier