Politie stelt infofiche op na verschillende incidenten met drones in Beselare

Gemeente- en politieraadslid Koen Meersseman. © NVZ
Redactie KW

Drones worden alsmaar populairder, maar de wetgeving rond het gebruik is niet voor iedereen even duidelijk.

De vliegende toestellen bestaan in verschillende categorieën, van recreatief tot professioneel gebruik. “Bij professioneel gebruik moet men over een attest of bewijs van bevoegdheid beschikken. Dronegebruik als hobby is enkel toegelaten op privéterreinen of op een modelluchtvaartterrein, zolang er respect is voor het privéleven. Bij het filmen moet er op voorhand toestemming gevraagd worden. Daarnaast mag je maximum 10 meter hoog vliegen. Als minderjarigen drones besturen, zijn de ouders aansprakelijk”, klinkt het.

“De voorbije weken werden er in Beselare enkele incidenten met drones gemeld. Het gaat hier vermoedelijk niet over vrijetijdsgebruik. Een drone die foto’s en beelden nam van een privéwoning, werd midden in de nacht gespot op bewegingssensoren en bewakingscamera’s. Daarnaast meldden enkele andere inwoners ook een inbreuk”, aldus gemeente- en politieraadslid Koen Meersseman.

Actie ondernemen bij overtreding

“De politiezone stelde een infofiche op die bewoners en gebruikers kan begeleiden bij het gebruik of misbruik van drones. Wie overlast ervaart, doet er best aan eerst te praten met de bestuurder van het toestel. Kan dit niet of blijft de overlast, dan kan men dat melden bij de lokale politie. De politie is gemachtigd om actie te ondernemen bij een overtreding of overlast door een drone. Het is hierbij belangrijk om zoveel mogelijk gegevens mee te geven.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier