Politie merkt toch toename van aantal illegale vluchtelingen in West-Vlaanderen

Redactie KW

Vooral in de haven van Zeebrugge ziet de politie een negatieve evolutie.

Door de sluiting van ‘The Jungle’ van Calais werd enkele weken geleden al gevreesd voor een grote toename van het aantal illegalen in West-Vlaanderen. Die vrees leek lange tijd onterecht. Toch merkte de scheepvaartpolitie de laatste week een stijging van het aantal illegale vluchtelingen in de haven van Zeebrugge. Al kan dat ook te maken hebben met de extra maatregelen die onlangs werden genomen om de terminals extra in de gaten te houden. Volgens het parket van West-Vlaanderen werden er de jongste week toch weer meer illegalen aangetroffen en opgepakt. Dinsdagnacht nog kon de scheepvaartpolitie van Zeebrugge vier personen arresteren die in de haven waren binnengedrongen. Onder hen was een 29-jarige man uit Algerije die enige tijd terug in Zeebrugge was aangekomen. Hij had zich ter hoogte van de kerk door een aantal mensen laten informeren hoe hij de haven kon binnendringen, en had met een schaar een gat gemaakt in de omheining. Hij werd gedagvaard en zal zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Grote groepen

De politie stelde de afgelopen dagen wel meer vast dat grote groepen vluchtelingen pogingen ondernamen om via de haven van Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk te geraken. Eind oktober al drongen herhaaldelijk groepen van 6 of 7 mensen de haven binnen. “Op 4 november werden 7 personen uit Libanon, Palestina, Libië en Syrië bestuurlijk gearresteerd. Op 7 november kon een groep van 5 personen uit Indië worden gevat, en tijdens de daaropvolgende nacht werden nog eens 10 personen uit Syrië en Soedan aangetroffen”, klinkt het bij het Brugs parket.

Ook de houding van de vluchtelingen lijkt te veranderen. “De personen die nu de haven willen betreden laten zich minder afschrikken en stellen zich assertiever op“, aldus het parket. De komende tijd moet blijken of het om een tijdelijke opflakkering gaat of niet.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier