Politie en bedrijfsleiders zetten Whatsapp in in strijd tegen diefstallen

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

De politie van de zone Het Houtsche wil de strijd aan gaan tegen diefstallen in bedrijven en lanceert daartoe een eigen account bij Whatsapp.

Whatsapp is een tool om allerhande informatie zoals foto’s, teksten, locatie, en dergelijke te delen. Het is vooral populair in Nederland, waar het onder andere ingezet wordt voor buurtpreventie. In België is er nog geen toepassing op dit gebied naar bedrijven toe. Het Houtsche ziet industriegebied De Leite in Ruddervoorde als een proefproject, met het oog op de uitbreiding naar meerdere industriegebieden.

“Whatsapp is een nieuw communicatiekanaal tussen de bedrijfsleiders van De Leite en politiezone Het Houtsche”, aldus adviseur Lien Vermeersch. “Ze kunnen zich lid maken van de Whatsapp-groep De Leite. Ze moeten daartoe over een smartphone beschikken en de applicatie installeren. Ziet één van de leden iets verdachts, dan moet hij of zij dit eerst melden via het nummer 101. Daarna pas schakelen ze whatsapp De Leite in. De leden mogen in geen geval eigen rechter spelen en dus ook geen regels of wetten overtreden”, benadrukt Lien Vermeersch.

Niet voor privéberichten, niet op sociale media

We raden de deelnemende bedrijfsleiders aan zoveel mogelijk te melden“, vervolgt ze. “Geslacht van de verdachte, maar ook huidskleur, lengte, gezichtskenmerken, kleding (scan de persoon, van boven naar beneden, en let op bijzonderheden) en het voertuig waarmee die zich verplaatst, met kleur, merk, type en kenteken.”

De bedrijfsleiders mogen deze Whatsapp alleen gebruiken alleen waarvoor die bedoeld is en dus niet voor onderlinge contacten of het sturen van privéberichten. Ze mogen de informatie, verkregen uit de groep, niet verder verspreiden via bijvoorbeeld via sociale media.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier